Σε ύφεση η Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Συρρίκνωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2018 εμφάνισε η οικονομία της Ιταλίας, εισερχόμενη σε ύφεση, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση της χώρας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, μετά από μία μείωση 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ISTAT).
Η μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Η μέση πρόβλεψη αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters ήταν για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίμηνο και για αύξησή του κατά 0,3% σε ετήσια βάση.
Η κυβέρνηση,  που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι τον Ιούνιο, τονίζει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί από τις αρχές του 2017 και επλήγη πρόσφατα από την επιβράδυνση της οικονομίας βασικών εμπορικών εταίρων της Ιταλίας, όπως η Κίνα και η Γερμανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι επικριτές λένε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση με τη διαμάχη που είχαν με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική πολιτική, προκαλώντας μία απώλεια εμπιστοσύνης της αγοράς, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έπληξε την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε χθες τα αρνητικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα