Σε χαμηλούς ρυθμούς το χρηματιστήριο Αθηνών

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του έτους δεν δείχνει διαθέσεις να αλλάξει τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία θα εισέλθει στη νέα χρονιά, συντηρώντας τα επίπεδα πέριξ των 800 μονάδων.

Στο ρελαντί για την αλλαγή του έτους το ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 802,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.082,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,66% στις 868,94 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κλείνει το έτος με κέρδη της τάξεως του 24%, έχοντας όμως χάσει σχεδόν 3% το τελευταίο εξάμηνο. Στο 12μηνο, ο FTSE 25 έχει κερδίσει 19,2%, ενώ τα κέρδη του FTSEM έχουν ξεπεράσει το 60%. Στο “παρά πέντε” ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να διασώζει το θετικό του πρόσημο, οδεύοντας στο κλείσιμο σε ένα +3%.

Η αίσθηση που αφήνει το 2017 στην εγχώρια αγορά επομένως είναι ιδιαιτέρως θετική, παρά τις αναταράξεις του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου. Στη μεγάλη εικόνα οι περίοδοι διορθώσεων του δευτέρου εξαμήνου ήταν πολύ καλές ευκαιρίες αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, χωρίς να διαταράσσονται τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς.

inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Skip in 08…
Η νέα χρονιά αρχίζει με καλούς οιωνούς, αλλά και με ένα μεγάλο κεφάλαιο για τις τράπεζες. Εντός του πρώτου διμήνου αναμένεται να υπάρξουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch, ενώ το πρώτο Eurogroup του 2018 αναμένεται να επικυρώσει την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, αυτό που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το πρώτο εξάμηνο θα είναι η διενέργεια των stress test στις ελληνικές τράπεζες, με την αγορά να αναμένεται να δώσει ένα τεστ για το πώς θα διαχειριστεί τις διαρροές και τη φημολογία έως την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αναζωπυρωθεί μόλις αρχίσει να φεύγει η ομίχλη και να περιορίζονται τα κρίσιμα ερωτηματικά για την επαύριον των τραπεζών και συγκεκριμένα για την προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η “πλειοψηφούσα” αίσθηση ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να αποφευχθεί (στο ανάποδο σενάριο ποντάρουν ακόμη περιορισμένα κάποια funds), μαζί με το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί το έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν το έδαφος για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Στη διατήρηση του καλού κλίματος βοηθά επίσης και η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ στηρίζουν το θετικό πρόσημο της αγοράς, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Σαράντης, Εθνική, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia.

Στον αντίποδα, ήπιες απώλειες σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Aegean και Folli Follie, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το 0,7%. Χωρίς μεταβολή οι Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΕΕ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα