Σε υψηλά επίπεδα τερμάτισαν οι ευρωαγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερμάτισαν σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα, μετά από τον τελευταίο γύρω των μάκρο και καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες “ξεθώριασαν”.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,86%, με τον κλάδο πρώτων υλών να γνωρίζει τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Antofagasta και Rio Tinto σημείωσαν κέρδη κοντά στο 2%, μετά από την αναβάθμιση της τιμής – στόχου από την Jefferies. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι ταξιδιωτικές μετοχές, με τη Lufthansa να σημειώνει “άλμα” 3,5%. Από την άλλη, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, με τη μετοχή της Carrefour να γνωρίζει “βουτιά” 13%, φθάνοντας στον “πάτο” της Ευρώπης, αφ’ότου η εταιρεία προειδοποίησε πως τα κέρδη της ενδέχεται να μειωθούν το 2017, λόγω της μικρότερης αύξησης των πωλήσεων.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,58% και ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,44%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,77%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,52% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 0,87%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εξέπληξαν θετικά τους επενυτές, αφού διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών. Συγκεκριμένα, στο 1,5% ενισχύθηκε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης από 1,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 1,4%.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο γ’ γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit, με τις δύο πλευρές (ΕΕ – Βρετανία) να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τη μικρή πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με το ζήτημα του λογαριασμού που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία όταν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο γεωπολιτικό “μέτωπο”, νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις ασκήσεις με δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω και κοντά στη Χερσόνησο της Κορέας, δύο ημέρες μετά από την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. Σημειωτέον πως η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με “επικείμενη αυτοκαταστροφή”, επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα