Σε τροχιά εκτέλεσης τα έργα υποδομής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια τα έργα στην παραλιακή για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Περιφέρειας Αττικής, Χρήστος Καπάταης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ γκρεμίζεται ο υπερυψωμένος δρόμος και δημιουργείται νέος προς την πλευρά της θάλασσας. Ο δρόμος αυτός είναι τμήμα της Ποσειδώνος που είναι μπαζωμένο και καταλήγουν πάνω του τα δύο ποτάμια της περιοχής Κηφισσός, Ιλισσός. Αποκλείει την πρόσβαση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη και είναι «κίνδυνος, θάνατος» για τις πλημμύρες.

Ο δρόμος αυτός θα μετατοπιστεί κατά 90 μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας. Θα γίνει ένα μεγάλο ξηρό κανάλι από το οποίο με μηχανήματα θα αντλούνται τα νερά της περιοχής και θα διοχετεύονται στη θάλασσα.Ο κ. Καπάταης εξήγησε ότι «η Εθνάρχου Μακαρίου (παλιά Ποσειδώνος) δεν θα πειραχθεί καθόλου, αλλά θα αναβαθμιστεί αισθητικά μετά το τέλος του έργου».

«Άμεσα θα κλείσουν οι παράπλευροι δρόμοι που οδηγούσαν στο Tae Kwon Do και χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».«Το στοίχημα είναι ως τις 15 Φεβρουαρίου του 2019 να παραδοθεί στους πολίτες” πρόσθεσε κλείνοντας ο αντιπεριφερειάρχης.

Η πρώτη φάση των έργων για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνει:

  • Την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, κατά περίπου 90 μέτρα, προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα “βυθιστεί”. Ουσιαστικά, θα καταργηθεί ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει την λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και θα δημιουργηθεί νέος δρόμος. Η τμηματική μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος είναι το πιο απαιτητικό έργο, ενώ προβλέπεται ότι στη θέση του υπερυψωμένου δρόμου θα δημιουργηθεί ξηρό κανάλι που θα βρίσκεται παράλληλα με το νέο δρόμο και θα υποδέχεται τα ύδατα.
  • Τη δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να “τραβούν” νερό από τη θάλασσα και να “καθαρίζουν” την κοίτη από στάσιμα νερά.

Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι το έργο θα απαλλάξει από τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων 160 χιλιάδες κατοίκους, θα εντάξει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη, επιτρέποντας την πρόσβαση στη θάλασσα. Η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με την Άκτωρ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.Σημειώνεται ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαμβάνει έκταση 800 περίπου στρεμμάτων μήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού ποταμού μέχρι το ∆ημοτικό Αθλητικό Κέντρο (∆ΑΚ) του δήµου Παλαιού Φαλήρου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα