Σε πτώση το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω του διεθνούς sell-off

Σε πτωτική τροχιά λόγω του διεθνούς sell-off κινείται και σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο, με την μόνη διέξοδο να αναζητείται πλέον σε κάποιο διαφορετικό σήμα από την Wall Street αφού ο τόνος της παγκόσμιας βουτιάς έχει δοθεί από εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού από την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας μάλιστα και τον Λευκό Οίκο να δηλώσει την ανησυχία του για τις χρηματιστηριακές αναταράξεις. Οι προσδοκίες ότι η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 7ετές ομόλογο θα δώσει ώθηση στο κλίμα του Χ.Α προς το παρόν διαψεύδονται, αφού η κίνηση αυτή συμπίπτει με την έντονη και αυξανόμενη risk-off διάθεση διεθνώς. Όπως δείχνουν τα πράγματα οι shorts που επέμεναν και επιμένουν έχοντας χάσει την μάχη στο δυναμικό ράλι από τις αρχές Δεκεμβρίου, δεν έχασαν ακόμη τον πόλεμο.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης τον κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει σήμερα, ανοίγοντας στο -1,36% και μέσα σε 10 λεπτά να σημειώνει απώλειες άνω του 3% με όλη την μεγάλη, τη μεσαία και την μικρή κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν κάποιες αντιστάσεις οι οποίες “κρατούν” τις απώλειες κάτω από το 3%.

Στη δίνη του διεθνούς sell-off το ελληνικό ΧρηματιστήριοΈτσι, ο Γ.Δ βρίσκεται στο -2,31% και στις 833,94 μονάδες προσγειώνοντας τα κέρδη από τις αρχές του έτους και τον δυναμικό Ιανουάριο κάτω από τα 3%. Ο τζίρος φανερά “τσιμπημένος” καθώς οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς σήμερα, και διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ με τον όγκο να κινείται στα 15 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες, οι οποίες ήταν και οι μεγάλοι κερδισμένοι του πρόσφατου ισχυρού ριμπάουντ της αγοράς, είναι στο στόχαστρο των επιθετικών διαθέσεων με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,41%μ την Πειραιώς στο -3,27%, την Εθνική στο -2,64% και την Eurobank να έχει περιορίσει τις αρχικά μεγάλες απώλειες ( άνω του 3%) στο -2%. O τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 932 μονάδες και στο -2,27%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 3% σημειώνουν η Βιοχάλκο, τα ΕΛΠΕ, η ΕΧΑΕ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, ενώ προς το παρόν η μοναδική εξαίρεση της μεγάλης κεφαλαιοποίηση αποτελεί η μετοχή της Σαράντης η οποία ενισχύεται κατά 3,12%. Πιέσεις στο -2,75% σημειώνονται στο ΟΤΕ, στο -2,44% κινείται η Coca Cola και στο -2,96% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Όπως είχαμε γράψει και στο “Κ” του Σαββάτου, ο Φεβρουάριος είναι ένας δύσκολος ιστορικά μήνας για τις αγορές και αν και το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπροστά του πολλά θετικά νέα, όπως η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch μετά την S&P τον περασμένο μήνα, η επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ λίγο πριν την έναρξη των πρώτων συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, χρειάζεται προσοχή. Διεθνώς οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για την πιθανότητα διόρθωσης στην ασταμάτητη bull market με πρώτη την Goldman Sachs στις 29 Ιανουαρίου και την BofA Merill Lynch να ακολουθεί την περασμένη Παρασκευή σημαίνοντας τον συναγερμό ότι ενεργοποιήθηκε πλέον το κουμπί του sell στις αγορές

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η διεθνής bull market ωστόσο δεν κινδυνεύει και η διόρθωση ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό. Αυτό θα δημιουργήσει νέες αγοραστικές ευκαιρίες στις μετοχές, ξεφουσκώνοντας κάπως τις υψηλές αποτιμήσεις που είχε σημειώσει το διεθνές ράλι. Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αυτό ισχύει και για το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά και την υπεραπόδοση πολλών τίτλων, αφού υπάρχει η εκτίμηση πως η διόρθωση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης αρκεί να μην υπάρξει κάποια “μαύρη” εξέλιξη στη Wall Street.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, όταν οι επενδυτές πραγματοποιήσουν φυγή από τα ETFs θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τρέχουσα διόρθωση στο να καταλήξει σε χιονοστιβάδα. Ιστορικά, τα μεγαλύτερα selloffs σημειώθηκαν όταν τα μετοχικά ETFs υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές. Η πρόσφατη bull market οδηγήθηκε και από τις τεράστιες ροές στα ETFs, ενώ από τις αρχές του έτους οι εισροές ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Αυτές οι ροές σηματοδοτούν ένα “σημαντικό κίνδυνο” για τις αγορές μετοχών τις προσεχείς εβδομάδες, όπως τονίζει η JP Morgan. “Εάν οι ροές αυτές αρχίσουν να αντιστρέφονται το selloff στις αγορές θα μεγεθυνθεί. Η εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου είδε τις πρώτες εκροές από τα μετοχικά ETFs του έτους. Eάν η τάση συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα διακινδυνεύουμε μια πιο σημαντική διόρθωση, επισημαίνει η τράπεζα. Προς το παρόν πάντως, η ίδια εκτιμά ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στις μετοχές λόγω και των καλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

“Μην ακολουθείτε τον παγκόσμιο πανικό και πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε ακόμα”, σημειώνει από την πλευρά της η UBS. Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της κερδοφορίας, καθώς και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. “Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε την έκθεση στις μετοχές”, σημειώνει UBS. “Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αρχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω ή εάν αρχίσουν να στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες περισσότερα επιθετικά σήματα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτήν την προοπτική “.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα