Σε πορεία συνεχούς επιδείνωσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%b5-735x400-1Σε πορεία συνεχούς επιδείνωσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στις Βρυξέλλες.

Το νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές και οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό για τις σχέσεις των δυο πλευρών πλαίσιο, ενώ λάδι στην φωτιά ρίχνουν και τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρει την θανατική ποινή.

Ιδιαίτερα ανησυχητική, έχει γίνει η κατάσταση μετά τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Λύση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό προτείνει -σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard- ο Τούρκος διπλωμάτης Φεηζά Μπαρουτσού ο οποίος, όπως αναφέρεται, εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ειδικότερα, ότι σε δηλώσεις του προς ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν από δέκα ημέρες, ο Τούρκος διπλωμάτης υιοθέτησε μια «εποικοδομητική» στάση που έρχεται σε αντίθεση με την «σκληρή γλώσσα» του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε χρόνο σε ειδικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επεξεργαστούν μια εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθεσία της και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ο διπλωμάτης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι ακόμα κι αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρούσε αύριο το πρωί σε αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ να απελευθερώσει την βίζα λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται προ των πυλών, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και για τον λόγο αυτό τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Το αδύνατο τελεσίγραφο της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα