Σε κρίσιμη φάση οι έρευνες για το υποβρύχιο της Αργεντινής που αγνοείται

Καθώς τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως και υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και για έκρηξη στην περιοχή όπου έδωσε το τελευταίο στίγμα του, οι ελπίδες για αίσια κατάληξη στο θρίλερ του υποβρυχίου San Juan λιγοστεύουν δραματικά.

Ένας αφύσικος ήχος είχε καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα, τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου ARA San Juan με τη βάση του, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Όταν, μάλιστα, πιέστηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει εάν το επιτελείο πιστεύει ότι επρόκειτο για μια έκρηξη, απέφυγε να απαντήσει.

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο αργεντινός ομόλογός του Maurizio Makri.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Putin τόνισε από την πλευρά του στον Makri ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τις δεκατρείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Η τύχη του San Juan, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του ΠΝ της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ’ όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα