Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ

2571168Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κήρυξε τη χώρα χθες σε κατάσταση ανάγκης μία μέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων σε ξαφνικές πλημμύρες που ήταν αποτέλεσμα καταιγίδας. Η ΠΓΔΜ, μια χώρα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε τη σημερινή ημέρα, ημέρα εθνικού πένθους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν σπίτια, παρέσυραν μέρος του περιφερειακού δρόμου γύρω από τα Σκόπια και κατέστρεψαν αυτοκίνητα το βράδι του Σαββάτου. Τα βόρεια προάστεια της πρωτεύουσας υποστήκαν τις περισσότερες ζημιές, αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας υπήρξαν ξαφνικές πλημμύρες.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και παιδιά, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για έξι άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται.

Η ΠΓΔΜ, μια μικρή χώρα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.

“Αυτή είναι καταστροφή πρωτόγνωρου μεγέθους”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νίκολα Τοντόροφ στα ΜΜΕ.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και φορτηγά με πόσιμο νερό έχουν σταλεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου υπάρχει επίσης διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κομμάται από έπιπλα που παρέσυραν οι χείμαρροι έχουν διασκορπιστεί παντού, είπε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Η βροχή είχε σταματήσει χθες το πρωί και τα νερά αποσύρονται, ωστόσο στα Σκόπια έβρεξε ξανά το βράδι της Κυριακής. Δεν υπήρξαν αναφορές για άλλες ξαφνικές πλημμύρες.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για τη διεύρυνση της Ένωσης, είπε στο Twitter ότι η ΕΕ είναι σε κατάσταση ετοιμότητας να βοηθήσει την ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης.

Βορειότερα στα Βαλκάνια, στην Κροατία, ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους, μεταξύ των και της λεωφόρου που συνδέει την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ με τα νότια παράλια και χρησιμοποιείται από φορτηγά και λεωφορεία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα