Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας του, «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποίησε επισήμως ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ καθώς εστάλη στα Σκόπια από την Αθήνα, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στα Σκόπια, παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ζάεφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην εκπλήρωση ενός στρατηγικού στόχου της χώρας.

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ζ. Ζάεφ.

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Αργά το απόγευμα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι από την 12η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Εστάλη στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση

Λίγο νωρίτερα, η Αθήνα έστειλε στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση για την ολοκλήρωση των δικών της υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών  καθώς και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια πλέον καλούνται να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ και στο εξής θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν το νέο όνομα της χώρας.

Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα