Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία με εξαίρεση ISIS και Αλ-Νούσρα

ImageHandler.ashxΗ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (Παρασκευής προς Σάββατο) ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας).

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Μπαν Κι-μουν: Η καλύτερη ευκαιρία για περιορισμό της βίας

Η παύση των εχθροπραξιών, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί την «καλύτερη ευκαιρία» για να περιοριστεί η βία στη χώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.

«Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται. «Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών … και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν«, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προειδοποιεί η Ρωσία

Από την πλευρά του την πεποίθηση ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Αυτό το κείμενο (σ.σ. η συμφωνία Ρωσίας- ΗΠΑ για την εκεχειρία), η απόφαση η οποία υιοθετήθηκε και της οποίας η Ρωσία ήταν συνεισηγήτρια πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και χωρίς προϋποθέσεις. Η διαδικασία της εφαρμογής η ίδια πρέπει να επιτηρηθεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ μιλώντας στο ΣΑ μετά την ψήφιση της απόφασης 2268.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.

«Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα