Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές, σήμερα Παρασκευή, τερμάτισαν σε θετικό έδαφος με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να γνωρίζει ράλι και τη στερλίνα να παίρνει τον “κατήφορο”, την επομένη των βρετανικών εκλογών.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν το αποτέλεσμα της κάλπης στη Βρετανία που ανέδειξε την Τερέζα Μέι νικήτρια, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Πάντως, η ανακοίνωσή της ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμβολή των Βορειοϊρλανδών, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), φαίνεται πως παρείχε στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία και εξασφάλισαν θετικό πρόσημο. Η συνεργασία τους με το DUP καλλιεργεί προσδοκίες για ένα ηπιότερο Brexit, φέροντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά, περιορίζοντας την αρχική απογοήτευση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 “ανερριχήθη” κατά 1,04%, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,80% και τον γερμανικό DAX να σημειώνει άνοδο κατά 0,67%. Ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,38%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,23% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε “άλμα” 1,12%.

Η στερλίνα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο των βρετανικών εκλογών, “διολισθαίνοντας” σε χαμηλό 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, κάτω από τα 1,27 δολ., καθώς το Κόμμα των Συντηρητικών της Μέι έχασε το στοίχημα των 326 εδρών, αδυνατώντας να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού έλαβε 318 έδρες.

Η πτώση της στερλίνας κατέστησε περισσότερο ελκυστικούς του τίτλους των πολυεθνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως τη μετοχή της Burberry και εκείνη της BP.  Ωστόσο, οι υπόλοιπες μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, περιορίζοντας και τα κέρδη του Stoxx 600. Οι βρετανικές τράπεζες γνώρισαν τις χειρότερες επιδόσεις, με την RBS και την Lloyds να σημειώνουν απώλειες άνω του 2,4% έκαστη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα