Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με το “κουαρτέτο”

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 και γίνεται στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν τα μέλη του “κουαρτέτου”.

Κυβέρνηση και πιστωτές καλούνται να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμα, με κυριότερες ημερομηνίες να είναι η 11η Αυγούστου που θα πρέπει να υπάρχει καταληκτικό κείμενο της συμφωνίας. Ακολουθεί η 14η Αυγούστου, όταν θα συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας και τέλος το διάστημα 16-17 Αυγούστου για να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή και αμέσως μετά από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Ημερησίας” τα πέντε “αγκάθια” για τα οποία η κυβέρνηση αναζητά λύση είναι τα εξής:

Κόκκινα δάνεια
Η κυβέρνηση κατέθέσε ένα νέο βελτιωμένο πλάσιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η γνωμοδότηση του κουαρτέτου των θεσμών. Αυτό που επιθυμούν οι θεσμοί είναι να εκλείψουν τα “παράθυρα” από τους νόμους Κατσέλη και Δένδια.

Δημοσιονομικό κενό
Φαίνεται να προκρίνεται η πρόβλεψη για ύφεση το 2015 στο 3% και στο 1% για το 2016 που οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 0,7% – 1% του ΑΕΠ. Με βάση αυτό το σενάριο, θα απαιτηθεί η επιπλέον λήψει μέτρων ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Ανακεφαλαιοποίηση
Η ελληνική πλευρά θέλει επιπλέον εμπροσθοβαρές δάνειο προκειμένου να ξεκινήσει μια στοιχειώσης λειτουργία των τραπεζών, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Οι δανειστές θεωρούν ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και την προσδιορίζουν χρονικά προς το τέλος του έτους.

Αποκρατικοποιήσεις
Οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθεί ζωρίς εκπτώσεις το τρέχον πρόγραμμα και ζητούν από την κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι οι υπουργοί δεν θα συνεχίζουν να τορπιλίζουν την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Μεταρρυθμίσεις
Το “κουαρτέτο” ζητά συγκεκριμένες θέσεις για ζητήματα όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και αλλαγές στη Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της.

Συμφωνία μέχρι την Τρίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Welt am Sonntag”που επικαλείται κύκλους της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των Θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο είναι λίγο πριν από την ολοκλήρωση.

“Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής”, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια” συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.

“Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη”, γράφει η “Welt am Sonntag”.

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. “Όλοι εργάζονται για αυτό το “Σχέδιο Α”- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου”, δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα