Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-8Άρχισε πριν από λίγο η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, στην οποία συζητώνται θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Στο τέλος της τριμερούς συνάντησης θα γίνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους από τους τρεις ηγέτες και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στην τριμερή συνάντηση, που είναι η δεύτερη μετά τον Ιανουάριο του 2016, αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση των τριών ηγετών και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Θα συζητηθούν, ακόμη, θέματα που αφορούν στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της υγείας, του τουρισμού, ενώ τη Συνάντηση θα απασχολήσουν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μετάβαση από την προεδρία Ομπάμα στην προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πριν από την τριμερή συνάντηση θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου – Ισραήλ. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν για την προώθηση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, στην έρευνα και τεχνολογία, στον τουρισμό, το εμπόριο και στην ενέργεια.

Ήδη θεωρείται ότι η μέχρι τώρα συνεργασία των δύο χωρών κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο και παράδειγμα συνδρομής της μιας προς την άλλη είναι η αποστολή ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Ισραήλ για την κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

“Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πρόσθεσε: “Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή”.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα