Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων

Σε εξέλιξη βρίσκεται, ήδη, από τις 11 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου, με αιχμή του δόρατος τις πρόσφατες εξελίξεις στο ασφαλιστικό και με το βλέμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τις διοικήσεις των εργοδοτικών φορέων, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, με την συνάντηση να εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση μιας μεταρρύθμισης που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς την επανάληψη οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις.Tsipras-Maximou

Στο κλίμα αυτό, σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέφερε την πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν από την κυβέρνηση και εκτός Ελλάδος με συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με ομολόγους του, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην αιχμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης βρίσκεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Της προσπάθειας αυτής θα ηγηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας που αναμένεται να έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο.

Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός

Όπως έγραψε και νωρίτερα το newpost, σε αυτή την συνάντηση ο πρωθυπουργός θέλει να ακούσει ιδέες, αλλά και να πάρει μια πρώτη αντίδραση στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Πρόταση καθόλου παράλογη, τονίζει στενός συνεργάτης του, δεδομένων των μειώσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, καθόλου παράλογη κυρίως όμως, για το σκοπό για τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ποσά αυτά: τη συμπλήρωση του αναγκαίου ποσού για φέτος, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων. Κατά συνέπεια, συμβολή στην διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης κ.ο.κ.

Στις κυβερνητικές προτάσεις, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων θα αντιτείνουν, όπως αναμένεται, τις δικές τους προτάσεις: για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα δηλώσουν έτοιμοι να δεχθούν αύξηση των εισφορών συνολικά, αλλά κατά μία μονάδα συνολικά (0,5% για εργοδότες, 0,5% για εργαζόμενους).

Στην κυβερνητική «φαρέτρα» ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και σκέψεις για αντισταθμιστικά μέτρα, που θα κάνουν πιο …ελκυστική την αύξηση των εισφορών.

Το «ναι» των εργοδοτών έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, καθώς θα αποτελέσει «όπλο» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμφανίζεται άκαμπτο κατά της αύξησης των εισφορών.

Θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση Τσίπρα –Λαγκάρντ, το γ΄ 10ήμερο του Ιανουαρίου στη Συνάντηση του Νταβός.

Παράλληλα, οι επαφές του πρωθυπουργού, στο εσωτερικό, δεν πρόκειται να εξαντληθούν στη συνάντηση με τους εργοδότες, αντιθέτως, αμέσως μετά, θα συναντηθεί και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα