Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα και Γκάμπριελ στο Μαξίμου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Gabriel πέρασε την πόρτα του Μεγάρου λίγο μετά τις 19:30, προκειμένου να έχει δείπνο εργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συνόδευσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας, ενώ στο Μαξίμου επετράπη η είσοδος σε Γερμανούς εκπροσώπους του Τύπου για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
Ο κ. Martin Schaefer, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινώνοντας τη διήμερη επίσκεψη του κ. Gabriel στην Αθήνα, χαρακτήρισε το γεγονός ένα «θετικό μήνυμα» για τις διμερείς σχέσεις.
Η επίσκεψη εκφράζει τόσο «τη δική του όσο και τη γερμανική αλληλεγγύη στους Έλληνες «που ζουν από πολλές απόψεις όντως σε δύσκολες συνθήκες.
Σταθερή πρόθεση της Γερμανίας είναι η εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Schaefer, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης είναι ένδειξη της πεποίθησης του κ. Schaefer «για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία της στο μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η Ελλάδα είναι ένα αναντικατάστατο, σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Αύριο ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση Documenta που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ.Gabriel: Καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε και η Γερμανία, μπορεί να τα καταφέρει μόνη της

Την θέση ότι καμιά χώρα της Ευρώπης ούτε και η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και ότι αυτό που χρειάζεται είναι τα κράτη της Ευρώπης να μιλήσουν με μια φωνή διατύπωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel με άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα και με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της Ε,Ε.
«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αντιμετωπίζεται στις ημέρες μας εχθρικά όσο λίγες φορές στο παρελθόν.
Για μένα είναι σαφές: η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η σωστή και η μοναδική.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: στον κόσμο που μαστίζεται από κρίσεις, σε αυτόν τον κόσμο όπου κάθε βεβαιότητα χάνεται, τα κράτη της Ευρώπης μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις αξίες της με επιτυχία μόνο εάν μιλήσουν με μία φωνή.
Καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε και η Γερμανία, μπορεί πλέον να τα καταφέρει μόνη της.
Μαζί είμαστε συγκριτικά περισσότεροι και συγκριτικά ισχυρότεροι από το σύνολο όλων των μεμονωμένων κρατών.
Για αυτό οφείλουμε να συσπειρωθούμε περισσότερο» επισημαίνει ο Gabriel.
«Για τον λόγο αυτόν η 60ή επέτειος οφείλει να είναι ένα σύμβολο ελπίδας, μία έκκληση για αγώνα υπέρ της Ευρώπης.
Δεν πρέπει να σωπαίνουμε όταν διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας, τις ευρωπαϊκές μας αξίες.
Θέλουμε να καταστήσουμε μελλοντικά βιώσιμη την Ευρώπη, η οποία μας εξασφάλισε επί σειρά δεκαετιών ελευθερία και σταθερότητα.
Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, η αλληλεγγύη μεταξύ μας και η πολυμορφία ανάμεσά μας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Πρέπει, λοιπόν, να τα υπερασπιστούμε απέναντι στους κινδύνους από το εξωτερικό και το εσωτερικό» αναφέρει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα