Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έγινε δεκτός πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Με τη συνάντηση αυτή κορυφώνεται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κίεβο. Παράλληλα με την κατ’ιδίαν συνάντηση Προέδρου και πρωθυπουργού, γίνονται διερυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο άνδρες και εν συνεχεία, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Εντυπωσιασμένος από τον ναό Αγίας Σοφίας του Κιέβου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο «στολίδι» της ουκρανικής πρωτεύουσας, τον ναό της Αγίας Σοφίας, ξεναγήθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.

Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης τυ πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Μήνυμα ειρήνης στην Ουκρανία, μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, «κατέθεσε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Ταυτοχρόνως, η Αθήνα εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της για την ασφάλεια και ευημερία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που ζουν εδώ.

Τα μηνύματα αυτά έστειλε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, οι οποίοι συμφώνησαν εξάλλου, στην δυνατότητα στενότερης οικονομικής συνεργασίας και ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική εμπειρία» την ανταλλαγή απόψεων με τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε σειρά θεμάτων, κυρίως για διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις, εξήγησε το ιδιαίτερο, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον της χώρας μας στην ευρύτερη Παρευξείνια «γειτονιά», με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας. «Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά τους, όσο και την ευημερία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προφανώς η διμερής συνεργασία περνά μέσα και από τους φιλικούς δεσμούς, οι οποίοι «στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή ωστόσο να υπογραμμίσει την «νέα φάση», για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. «Και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο για την δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και την δυνατότητα να εξασφαλισθεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα πάντα με την ελληνική προσέγγιση.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία ειδικότερα, «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διϋπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα», ενώ «αύριο έχουμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας», σημείωσε τονίζοντας έτσι και τις προοπτικές των ελληνοουκρανικών σχέσεων.

«Εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ»

Από την άλλη και όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», με την Ελλάδα να υποστηρίζει «σε όλα τα fora την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και όπως εξήγησε στην συνέχεια, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις».

Εν κατακλείδι και «σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό». Η ανταλλαγή απόψεων των δύο πρωθυπουργών συνεχίσθηκε και κατά το δείπνο εργασίας, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η επίσκεψη Τσίπρα εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών»

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.

Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».

Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του:

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Ουκρανό Πρωθυπουργό για την υποδοχή. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για μια σειρά θεμάτων, κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για την ευημερία τους.

Στη βάση αυτή, συζητήσαμε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, της διμερούς μας συνεργασίας, διότι τις χώρες μας συνδέουν φιλικοί δεσμοί που στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές.

Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Έχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι και σημαντικό μέρος της ελληνικής Κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίο, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, καθώς επίσης θα έχω την ευκαιρία αύριο να συνεχίσω το διάλογο σε διμερές επίπεδο με τον Πρόεδρο Ποροσένκο.

Να ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα