Σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο-Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση

τηηυηεβΣτην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η πρόταση του νέου εκλογικού νόμου.Μια ευθεία όμως που κρύβει πολλά εμπόδια,αβέβαιη διαδρομή ως προς την τελική έκβαση,αλλά και συμμετοχή η οποία είτε βρίσκεται προς την αντίθετη κατεύθυνση είτε αναζητά ακόμα τους συνοδοιπόρους της και τη κοινή διαδρομή.

Η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.

Ειδικότερα,η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κινείται στους άξονες της αναλογικότερης εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή, στη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή του 3%, στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ψήφο από τα 17 χρόνια και στη διατήρηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται μέχρι τώρα,υπέρ της πρότασης τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει ότι ψηφίζει τις δύο βασικές διατάξεις, αλλά επιφυλάσσεται «επί της αρχής» αν αυτές έχουν τη μορφή νομοσχεδίου και όχι τροπολογιών.

Το Ποτάμι ακολουθεί τη διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας,αν και αναμένεται να δεχτεί αρκετές πιέσεις από βουλευτές του κόμματός του.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα,βρίσκεται προς αναζήτηση,διότι ενώ είχε ταχθεί θετικά,την τελευταία στιγμή(χθες βράδυ) ανακοίνωσε  ότι θα την καταψηφίσει την πρόταση.Παράλληλα, έκανε πρόταση πέντε σημείων στο θέμα του εκλογικού νόμου. Η πρόταση περιλαμβάνει:1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.4) Να δοθεί ψήφος στα 17.5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Πάντως,”Ναι” στην πρόταση δηλώνει (Θ. Θεοχαρόπουλος) ο έτερος πόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η ΔΗΜ.ΑΡ.

Ως προς τους ΑΝΕΛ, όλα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός εταίρος  αναμένεται να είναι θετικός απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Στόχος είναι να βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.Χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές για την άμεση ανατροπή του.

ΣΥΡΙΖΑ:H πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης

Η Κουμουδούρου από την πλευρά της  εξέδωσε ανακοίνωση για την εισαγωγή σε διαβούλευση της πρότασης της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο,τονίζοντας ότι «η σημερινή πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης.

»Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στην στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, και απαντά στην αποπολιτικοποίηση με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη.

»Σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

»Όσοι προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση. Να είναι σίγουροι ότι ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει.

Καλούμε κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

O Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, θέτει από σήμερα Παρασκευή 1  Ιουλίου και ώρα 15:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών». Η ανάδειξη του εθνικού Κοινοβουλίου συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ύψιστης σημασίας πολιτειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εκδήλωσης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος ως άμεσου οργάνου του Κράτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

  • επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης (“μπόνους”) του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.

  • ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας  ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης,  αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.

  • Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι  3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Ειδικότερα:

  1. Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1,  ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος. Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής. Εξάλλου, ήδη από το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το υπ’ αριθμ. 1826 ψήφισμά της κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

  1. Με το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου, καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των πενήντα (50) εδρών, που καθιερώθηκε με τον ν. 3231/2004 (Α’ 45), σε συνδυασμό με το ν. 3636/2008 (Α’ 11), και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου (300) να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν.  Η,  κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Νόμου και της αιτιολογικής έκθεσης αυτού έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:http://www.opengov.gr/ypes/?p=3914 .

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα