Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές

Με άνοδο ανοίγει η εβδομάδα για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με ώθηση από τα τελευταία θετικά νέα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,40%, με όλους τους επί μέρους κλάδους σε θετικό έδαφος.

Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, την Κυριακή, στο οποίο αναφέρεται ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα, μεταξύ αυτών αυτοκίνητα και γεωργικά προϊόντα και ότι η συμφωνία με την Ουάσινγκτον βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίησή της, έδωσε ισχυρή ώθηση, εξάλλου, στους δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εμφανίζονται έτοιμες να άρουν τους τιμωρητικούς δασμούς που επέβαλαν, με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα μέσα στο 2018.

Οι επενδυτές, ωστόσο, είδαν με σκεπτικισμό τη στάση του Αμερικανού προέδρου, μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η αποστροφή του λόγου του Τραμπ ότι “δεν φοβάται ποτέ να εγκαταλείψει μια συμφωνία” και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στο ζήτημα της Κίνας, δημιουργεί μια σχετική νευρικότητα.

Στην Ευρώπη, και με λιγότερο από έναν μήνα πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η έξοδος – με ή χωρίς συμφωνία – θα λάβει πράγματι χώρα στις 29 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τόνισε σε συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι μια πιθανή αναβολή του Brexit έως τον Ιούνιο είναι εξαιρετικά πιθανή, όπως σημειώνει η ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent, επικαλούμενη ιρλανδική υπουργική πηγή.

Μολονότι εντός της ημέρας δεν αναμένεται ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ομίλους, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Geneva Motor Show, όπου εκπρόσωποι αυτοκινητοβιομηχανιών θα αναφερθούν στην κατάσταση του κλάδου και στο τι συμβαίνει διεθνώς στο ζήτημα των δασμών.

Στο ταμπλό, ο δείκτης EuroStoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,32%, με τον γερμανικό DAX να “κερδίζει” 0,22% και τον γαλλικό CAC να κινείται πιο ισχυρά, με άνοδο 0,56%. Ο βρετανικός FTSE 100, από την πλευρά του, κινείται με κέρδη 0,24%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,32%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,28%.

Σε επίπεδο μετοχών, εκείνη της Daily Mail and General Trust κινείται κοντά στην κορυφή των ευρωπαϊκών δεικτών, με άνοδο άνω του 4%. Τα κέρδη της οφείλονται στην ανακοίνωση μερίσματος 1,19 δισ. δολαρίων στους μετόχους της.

Η βρετανική πολυεθνική Rotork, αντιθέτως, βρίσκεται κοντά στο ναδίρ, με πτώση άνω του 6%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2018, με τα έσοδά της να εμφανίζονται χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα