Σειρά νομοσχεδίων για εισφορές, φόρους, αναδρομικά

Σειρά νομοσχεδίων με θετικά μέτρα για τους πολίτες, όπως για τους φόρους, τις εισφορές και τα αναδρομικά ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και αρχής δεδομένης από αυτή την εβδομάδα, θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Πρώτα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στα τέλη του χρόνου οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα δουν στους λογαριασμούς τους να μοιράζονται τα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ετοιμάσει και το σχέδιο νόμου που προβλέπει μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτός απροόπτου θα κατατεθεί ως την ερχόμενη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις αφορά τις εισφορές περίπου 250.000 ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ με την εισφορά για κύρια ασφάλιση να μειώνεται από 20% σε 13,33%. Η μείωση για τους αγρότες υπολογίζεται πως και αυτή θα αγγίξει το 35%.

Επιχειρήσεις
Οι αλλαγές είναι έτοιμες και στη φορολογία των επιχειρήσεων όπου ο φόρος θα ελαττωθεί σε βάθος τετραετίας κατά 4 μονάδες.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή ο νόμος για σταδιακή μείωσή του. Αυτή θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 50% για περιουσίες έως 150.000 ευρώ. Το 2019 η μείωση θα είναι 10% και το 2020 20%.

Θα κατατεθεί επίσης ρύθμιση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών. Επίσης, για το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους έως 200 ευρώ. Θα ρυθμιστούν και οι 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 προσλήψεις καθηγητών στα Ειδικά σχολεία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται αισιόδοξοι σε σχέση με τη διαφορά του 0,4% του ΑΕΠ που έχει προκύψει με τους Θεσμούς ως προς το ύψος του πλεονάσματος.

Και βεβαίως εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα