Σειρά διμερών επαφών Κοτζιά στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα

Καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα, η καρδιά της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα χτυπά στην Νέα Υόρκη – εκεί όπου θα συγκεντρωθούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από όλες τις χώρες του κόσμου για την 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα μεταφερθεί και το επίκεντρο της δράσης της ελληνικής διπλωματίας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το διάστημα 23-28 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει σειρά διμερών επαφών, με ομολόγους του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Αλβανίας, Ντίτμιρ Μπουσάτι. Σειρά συναντήσεων θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Κοτζιάς με ομολόγους του από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς η ελληνική πλευρά δέχθηκε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό αιτημάτων για διμερείς επαφές.

Σημαντική είναι και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων βαλκανικών κρατών που είναι ταυτόχρονα και κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλ. της Ελλάδας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Πρόκειται για ένα από τα πολλά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν προωθηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία, με σκοπό την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ των χωρών της περιοχής μας σε σειρά ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του “Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών”, άλλη μια ελληνική πρωτοβουλία η οποία, μαζί με την Κίνα, έφερε κοντά τα έθνη που γέννησαν σπουδαίους πολιτισμούς, οι οποίοι παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα. Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στην έγκριτη δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνέχεια κα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα