ΣΕΒ: 32 μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς επισημαίνει ο ΣΕΒ και σε συνεργασία με το TEDx Academy, καταθέτει στο τραπέζι του διαλόγου 32 μεταρρυθμιστικές δράσεις, που αφορούν σε πέντε πεδία πολιτικής (φορολογία, αδειοδοτήσεις, δικαιοσύνη, εθνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού και δημόσιες προμήθειες), και αποσκοπούν τόσο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όσο και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που παρέχει η τεχνολογία, για την απλοποίηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών.

Ειδικότερα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα ο ΣΕΒ και το TEDx Academy ένωσαν τις δυνάμεις τους συνδιοργανώνοντας εκδήλωση – συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή 30 προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και θεσμικών εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η αλλαγή υποδείγματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς στον τόπο μας επιβάλλει την ανάληψη συνεργειών και τολμηρών πρωτοβουλιών από την πλευρά του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκειμένου να αναδειχθούν «νησίδες ακεραιότητας» που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, τη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επισήμαναν ότι σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή και σημείωσαν ότι ο Σύνδεσμος επανειλημμένα, τα τελευταία χρόνια, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων πολιτικής που στοχεύουν τόσο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που παρέχει η τεχνολογία, για την απλοποίηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών.

«Είναι γνωστό ότι η διαφθορά ανθεί σε εκείνες τις περιοχές όπου επικρατούν η πολυνομία, η ρυθμιστική αδιαφάνεια και η συναλλαγή με τον ανθρώπινο παράγοντα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου 32 μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν σε πέντε πεδία πολιτικής, όπως είναι η φορολογία, οι αδειοδοτήσεις, η δικαιοσύνη, το εθνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού και οι δημόσιες προμήθειες, με στόχο να ενσωματωθούν στον εθνικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση βασικός εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Πασσάς, Καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης, στο Northeastern University της Βοστώνης. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουν τον άξονα των συνεργειών του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτός καταγράφεται και στον πρόσφατο οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς που δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο.

agelioforos.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα