ΣΕΒ: Παραμένει σε καθεστώς στήριξης η οικονομία

Σε καθεστώς στήριξης για πολλά ακόμη χρόνια θα παραμείνει η οικονομία, αφού η συμφωνία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υποβιβάζει για άλλη μια φορά τις προοπτικές ανάπτυξης, φέρνοντας νέες αβεβαιότητες στην οικονομία.

Το στίγμα αυτό στέλνει μέσω του μηνιαίου του δελτίου ο ΣΕΒ, κρούοντας για μια ακόμη φορά το καμπανάκι για την υπερφορολόγηση. Ναι μεν η βιομηχανία χαρακτηρίζει θετική την επικείμενη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, επισημαίνει ωστόσο ως ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η μείωση της υπερφολόγησης θα καθυστερήσει έως το 2020.

“Στενάζει η αγορά από την υπερφορολόγηση. Αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπτυξη, θα έπρεπε η μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών να γίνουν από το 2018, και όχι από το 2020. Ελπίζαμε σε κάποια αλλαγή του μείγματος πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Με τη διάψευση των προσδοκιών αυτών που φέρνει η επικείμενη συμφωνία, είναι αμφίβολο κατά πόσον διασφαλίζεται η επίτευξη των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης”, αναφέρει ο φορέας που εκπροσωπεί την βιομηχανία.

Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει διασωληνωμένη για αρκετά ακόμη χρόνια, παρ’ ότι όπως εκτιμά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές το 2018, εξαιτίας της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλει λήψη όλων των σκληρών μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019 και το 2020. Θεωρεί πάντως ότι η ήδη σημειωθείσα καθυστέρηση της αξιολόγησης επί πολλούς μήνες, έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας το 2017.

Στην ίδια ανάλυση, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ημίμετρα τα όσα έχουν αποφασιστεί για το ασφαλιστικό, το πρόβλημα του οποίου, όπως λέει, παραμένει επί της ουσίας άλυτο, καθώς έχουμε υλοποιήσει άλλη μια ημιτελή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περικόπτει τις συντάξεις με οριζόντιο (και αυθαίρετο) τρόπο, και διατηρεί απαγορευτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταποδοτικές παροχές.

Αναφορικά με τα “θετικά” μέτρα που αντισταθμίζουν δημοσιονομικά τα “αρνητικά”, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι θα ήταν πιο οικονομικά αποτελεσματικό αν κατευθύνονταν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε εν γένει μέτρα στήριξης της σκληρά εργαζόμενης ελληνικής οικογένειας.

Τέλος, πάντα για τα “θετικά” αυτά μέτρα, θεωρεί ότι θα μπορούσαν άνετα να νομοθετηθούν το 2019 και το 2020, εφόσον δεν θα υπάρχει, κατά την κυβέρνηση, πρόβλημα υστέρησης έναντι του απαιτούμενου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεπώς, η πρόωρη νομοθέτησή τους γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα