ΣΕΒ: Ο σχεδιασμός της ελληνικής χωροταξίας εμποδίζει την ανάπτυξη

Άρση της απαγόρευσης εγκατάστασης νέων δραστηριοτήτων μέσης όχλησης στην Αττική, (εντός επιχειρηματικών πάρκων), ολοκλήρωση της κτηματογράφησης με προτεραιότητα στις περιοχές υψηλής επενδυτικής ελκυστικότητας και επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης δασικών χαρτών, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του ΣΕΒ για τη χωροταξία.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο χωρικός σχεδιασμός στη χώρα μας «δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή, δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει, εντέλει, τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνει και εξειδικεύει». Τονίζει, δε, ότι ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει, πέρα από την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, να στοχεύει και στην επιτακτικά αναγκαία ανάπτυξη, και επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

– Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2008, τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά βρίσκονται από το 2012 σε αναθεώρηση, 5 Ειδικά Χωροταξικά για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, επίσης, δεν έχουν επικαιροποιηθεί, ενώ η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού του τουρισμού έχει καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Το 53% της έκτασης της χώρας δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ή Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι δήμοι παραμένουν χωρίς κανέναν ειδικό χωρικό σχεδιασμό, δηλαδή χωρίς οικιστική/πολεοδομική μελέτη, και η εξέλιξη αυτών των περιοχών απλά προχωρά με βάση τους γενικούς κανόνες της νομοθεσίας, όπως γίνονται κατανοητοί από τις τοπικές αρχές και χωρίς συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή.

– Οι νομοί Αττικής και Βοιωτίας, που φιλοξενούν το 40-45% της εθνικής μεταποιητικής δραστηριότητας, διαθέτουν μόλις το 2,86% της πολεοδομημένης έκτασης της χώρας, εντός επιχειρηματικών πάρκων.

– Η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί μόλις για το 20,1% των δικαιωμάτων της χώρας (περίπου 7.600.000 δικαιώματα), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έργο για ακόμη 7.700.000 δικαιώματα της χώρας (20,3% των δικαιωμάτων) και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 2020.

– Και η ολοκλήρωση του δασολογίου δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες για συνολική έκταση 71.876.755 στρεμμάτων της χώρας, δηλαδή για το 54,58% της επικράτειας, αλλά έχουν κυρωθεί λιγότεροι από το 1%.

Εξάλλου, ο ΣΕΒ αναφέρει παραδείγματα επενδύσεων, όπως τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου 205 στρεμμάτων, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, που ματαιώθηκε επειδή τμήματα της έκτασης που ήταν πρώην ορυχείο χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση και γη υψηλής παραγωγικότητας, και την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 40 μεγαβάτ (50 εκατ. ευρώ), που εκκρεμεί από το 2010 επειδή τέθηκαν περιορισμοί δόμησης σε αντίθεση με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση των χωροταξικών πλαισίων και των χρήσεων γης, η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής ψηφιοποίησης του χώρου (σύνδεση με κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, κ.λπ.), η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου αιγιαλού και παραλίας, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα