ΣΕΒ: Εδραίωση της ανάκαμψης, αλλά με ασαφείς προοπτικές

Οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τονίζει ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η οικονομία παρουσιάζει γενικά θετική εικόνα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να κινούνται ανοδικά, τις λιανικές πωλήσεις να ανακάμπτουν μετά την αποδυνάμωσή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και την ανεργία να υποχωρεί. Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού προεξοφλούν, εκτός απρόοπτων γεγονότων, νέο ρεκόρ αφίξεων το 2018, ενώ, τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σταθεροποιούνται».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η τόνωση της αγοράς στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, συνέβαλαν στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2018, το οποίο επανήλθε κοντά στο υψηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Ο ΣΕΒ υπενθυμίζει ωστόσο ότι με βάση τις Εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2018-2019 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 2,5% και τις δύο χρονιές, σε 1,9% και 2,3% για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. «Η υποβάθμιση αυτή των αναπτυξιακών προοπτικών, που κατέστη αναγκαία μετά την ασθενή επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 (+0,1% έναντι πρόβλεψης +0,9%), ενσωματώνει ενδεχομένως και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πιέσεων λόγω του πολιτικού κύκλου» αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά -14%, η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%), χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα επιβραδύνονται (+2,0% το 2019 από +2,3% το 2018)».

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ενίσχυση του θετικού κλίματος στην οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον – όπως υπογραμμίζει – ξεπεραστεί η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά, σταδιακές βελτιώσεις θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν συνθήκες υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. «Στη σημερινή συγκυρία, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Στη βάση αυτή, είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης των επενδύσεων» σημειώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα