ΣΕΑΑ: Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορία για τα νεότερα αυτοκίνητα

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τα νεότερα αυτοκίνητα, διαβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, επικαλούμενος το υπ. Οικονομικών, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα κι ενόψει της προετοιμασίας των ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων του 2018.

«Η διατήρηση του εσόδου του τακτικού προϋπολογισμού των 1,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπει μεταβολές, πλην ορισμένων μειώσεων σε παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, για τα οποία η εμπορική αξία έχει μειωθεί δραματικά και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να τα διατηρούν σε ακινησία («κατάθεση πινακίδων»). Συνεπώς, η μείωση στα τέλη για τις πιο πάνω κατηγορίες αναμένεται να ισορροπηθεί από την άρση ακινησιών και όχι από αυξήσεις σε άλλα οχήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η μείωση των τελών για οχήματα προ του 2000 δεν είναι «απολύτως ορθή» αφού αυτά ρυπαίνουν πολύ περισσότερο και είναι συνήθως ανασφάλιστα και κακοδιατηρημένα.

«Παντού στην ΕΕ, τα παλαιότερα αυτοκίνητα υπόκεινται σε υψηλότερα τέλη, ώστε να οδηγούνται σταδιακά εκτός κυκλοφορίας. Στη χώρα μας συμβαίνει δυστυχώς το αντίθετο, καθώς η φορολογία χρήσης (τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια κλπ) μειώνεται ή και μηδενίζεται με την ηλικία. Αποτέλεσμα είναι η χώρα να κατακλύζεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά, κυρίως πετρελαιοκίνητα Euro 3 ή και παλαιότερα (ήτοι δεκαετίας και πλέον), που διώχνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως πωλούνται ως νεώτερα, με “γυρισμένα χιλιόμετρα”, ως «καλά και φθηνά», γεγονός που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει» τονίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα