Σβίγκου: Οι ευρωεκλογές κρίσιµος σταθµός για την προοδευτική συµµαχία

Tο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όσους ενστερνίζονται ένα προοδευτικό σχέδιο για την επόµενη µέρα, άρα όσοι συντάσσονται µε αυτό, έχουν χώρο στη συµµαχία, λέει η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος.
Κυρία Σβίγκου, τα περισσότερα κόµµατα έχουν ανακοινώσει τµήµατα των ευρωψηφοδελτίων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί καθυστερεί;
∆εν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, τις επόµενες µέρες θα ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο. Και στη σύνθεσή του θα αποτυπωθεί µε τον καλύτερο τρόπο η προγραµµατική συνάντηση της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα σας έλεγα, όµως, ότι ελάχιστη σηµασία έχουν οι καθαρά επικοινωνιακές κινήσεις και οι τελετές όπου ο πρόεδρος ανακοινώνει κάποια ονόµατα, σε πανηγυρικό κλίµα, όπως έκανε η Ν∆. Τα πρόσωπα σε ένα ψηφοδέλτιο εκφράζουν ένα κοινό πρόγραµµα. Αραγε, µε ποιες θέσεις και ποιο πρόγραµµα θα πορευτούν οι υποψήφιοί της; Εχετε ακούσει κάτι; Με τις θέσεις του κ. Βέµπερ, του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αντί να αποβάλει τον Ορµπαν, που περιστέλλει διαρκώς τις ελευθερίες και τα δικαιώµατα των Ούγγρων πολιτών, στην πραγµατικότητα τον καλεί απλώς να ρίξει τους τόνους, µέχρι να περάσουν οι ευρωεκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει διοργανώσει πολιτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, έχει συζητήσει για το παρόν και το µέλλον της ΕΕ, έχει επεξεργαστεί θέσεις, έχει συγκροτήσει συµµαχίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τι να αναµένουµε; Θα αποτυπωθεί και µε ποιον τρόπο η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε µία προοδευτική συµµαχία;
∆εν µιλάµε απλώς για µια διεύρυνση του κόµµατος, αλλά για συµπόρευση, συµµαχία, σύµπραξη. Αποτελεί αίτηµα των καιρών κι όχι προεκλογικό σύνθηµα η ανάγκη για µια ευρεία συµµαχία δυνάµεων από την Αριστερά, τα κινήµατα, τον χώρο της Σοσιαλδηµοκρατίας, την Οικολογία, από έναν ευρύτερο δηµοκρατικό και προοδευτικό κόσµο, στη βάση µιας προγραµµατικής συµφωνίας, η οποία θεµελιώνεται αφενός στη µάχη κατά του άγριου νεοφιλελευθερισµού και της ακροδεξιάς βαρβαρότητας, και αφετέρου στην απαίτηση για ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο υπέρ της µεγάλης πλειοψηφίας. Ο πρώτος κρίσιµος σταθµός είναι βέβαια οι ευρωεκλογές.
Το κάλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχοµένως να απευθύνεται και σε πρόσωπα που εκφράζουν τον χώρο της Κεντροδεξιάς; Γιατί ξέρουµε ότι ανοίγµατα γίνονται και προς τα αριστερά του κόµµατός σας.
Το κάλεσµα απευθύνεται σε όλους όσοι ενστερνίζονται ένα προοδευτικό σχέδιο για την επόµενη µέρα, το οποίο θέτει στο επίκεντρο, µεταξύ άλλων, την ενδυνάµωση της δηµοκρατίας, τη µάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισµό και µια δίκαιη, βιώσιµη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την απόκρουση της ακροδεξιάς, του εθνικισµού και του ρατσισµού. Οσοι συντάσσονται µε αυτές τις αρχές και αξίες, έχουν χώρο σε αυτή τη συµµαχία.
Υπάρχουν στελέχη σας που νιώθουν άβολα µε τα ανοίγµατα και τις εισόδους στην κυβέρνηση πολιτικών που έρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους;
Πολιτικοί προερχόµενοι από άλλους χώρους ανέλαβαν κυβερνητικά αξιώµατα και στην πρώτη κυβέρνηση του ’15. Αυτό που έχει πρώτα σηµασία είναι το συλλογικά επεξεργασµένο πολιτικό σχέδιο που υπηρετούν τα εκάστοτε πρόσωπα.
Η χώρα κατάφερε να βγει επιτυχώς στις αγορές και µε δεκαετές οµόλογο. Οµως πρακτικά για τους πολίτες αυτό δεν σηµαίνει κάτι. Τι πρέπει να περιµένουν από την κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα;
Η έκδοση ενός δεκαετούς οµολόγου συνιστά σηµάδι εµπιστοσύνης στην οικονοµία της χώρας µας και στις προοπτικές της. Είναι ένας θετικός παράγοντας συνολικά για την οικονοµία, η βελτίωση της οποίας συνοδεύεται από µέτρα κοινωνικής στήριξης και ενίσχυσης των εισοδηµάτων. Από τον περασµένο Αύγουστο, που βγήκαµε από το καθεστώς των µνηµονίων, να σας θυµίσω ότι θεσπίσαµε, µεταξύ άλλων, την αύξηση του κατώτατου µισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη µείωση του ΕΝΦΙΑ, τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών των µη µισθωτών. Κι ακολουθούν ακόµα πολλά, όπως το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τριετίας, προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευµένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, η ολοκλήρωση της µεταρρύθµισης του Λυκείου. Ολα αυτά είναι έµπρακτες αποδείξεις ότι εργαζόµαστε και αγωνιζόµαστε για τον κόσµο της εργασίας, τους νέους, τη µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Πάντως η Ν∆ είναι της λογικής πως η έξοδος στις αγορές πέτυχε γιατί έρχεται «πολιτική αλλαγή» στη χώρα… Ο κ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε, αυτή τη φορά, την καταστροφολογία, και αποφάσισε να αποδεχθεί την πραγµατικότητα, έστω και προκαλώντας θυµηδία. Κι εγώ θα µπορούσα να σκεφτώ ότι η έξοδος στις αγορές πέτυχε διότι οι επενδυτές βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανορθώσει την οικονοµία, και προβλέπουν ότι η Ν∆ θα παραµείνει για χρόνια στην αντιπολίτευση. Εκτός αν πιστέψουµε ότι κάποιοι θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης, µε έναν µαγικό τρόπο, που µόνο ο ίδιος γνωρίζει, θα ανορθώσει την οικονοµία εφαρµόζοντας ένα πρόγραµµα κοινωνικής ισοπέδωσης, που περιλαµβάνει ακόµα πιο σκληρή λιτότητα από αυτήν της κυβέρνησης Σαµαρά…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον χρόνο να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ως τις ευρωεκλογές; Τελικώς οι δηµοσκοπήσεις πότε αποτελούν χρήσιµο εργαλείο ή δείκτη για το κόµµα σας;
Τα τελευταία χρόνια, όχι µόνο στη χώρα µας, αλλά και διεθνώς, οι δηµοσκοπήσεις, από εργαλεία πολιτικής ανάλυσης µιας συγκεκριµένης χρονικής συγκυρίας, τείνουν να γίνονται είτε εργαλεία πολιτικής προπαγάνδας είτε αποφασιστικοί παράγοντες για τη λήψη µιας πολιτικής απόφασης. Ως προς το δεύτερο, αυτό που αποδείξαµε και µε τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι ότι εµείς ούτε δηµοσκοπήσεις υπολογίζουµε ούτε το όποιο, πρόσκαιρο, πολιτικό κόστος, όταν πρέπει να λάβουµε αποφάσεις µε βάση τις αξίες µας αλλά και το συµφέρον της χώρας. Οσον αφορά τώρα στην εγκυρότητά τους, γνωρίζετε την αποτυχία τους στις προηγούµενες εκλογές και το δηµοψήφισµα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόµµα. Και αυτό όχι επειδή το λένε οι δηµοσκοπήσεις, αλλά επειδή θα το πει ο ελληνικός λαός την ώρα της κάλπης.
Εχετε πει ότι η κυρία ∆ούρου δεν απείλησε τη ∆ικαιοσύνη για την υπόθεση στο Μάτι. Τι εννοείτε
Η περιφερειάρχης Αττικής ούτε απείλησε τη ∆ικαιοσύνη ούτε µίλησε για σκευωρία, όπως, για παράδειγµα, έπραξαν στην υπόθεση της Νovartis ο κ. Σαµαράς και ο κ. Γεωργιάδης. Η στάση της αποτελεί ένα υπόδειγµα σεβασµού των θεσµών, ενώ µε το έργο της προσπαθεί να απαντήσει σε διαχρονικά προβλήµατα στην Αττική που κληροδότησαν οι προηγούµενοι. Πιστεύω, επίσης, αναφορικά µε το Μάτι, ότι η Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε ως όφειλε στο πλαίσιο των δικών της αρµοδιοτήτων.
Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα