Σβίγκου: Η ΝΔ διολισθαίνει στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό

Δυστυχώς η Ν.Δ., αντί να κρατά αποστάσεις από τον εθνικιστικό λόγο, υποδαυλίζει ακραίες αντιδράσεις και, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, διολισθαίνει στην ακροδεξιά και στον εθνικισμό, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο 102,8 FM»

Δυστυχώς η Ν.Δ., αντί να κρατά αποστάσεις από τον εθνικιστικό λόγο, υποδαυλίζει ακραίες αντιδράσεις και, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών,  διολισθαίνει στην ακροδεξιά και στον εθνικισμό. Κι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για τον πολιτικό διάλογο και για την ίδια τη δημοκρατία όταν βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνδέεται με τόσο ευθύ τρόπο με την Χρυσή Αυγή. Είδαμε τις προηγούμενες μέρες και την κοινή παρουσία στελέχους της Ν.Δ. στην Καβάλα με στέλεχος της Χ.Α. Αυτό σίγουρα δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις. Η ΝΔ επενδύει σε μια εθνικιστική στρατηγική θεωρώντας ότι μ’  αυτόν τον τρόπο θα αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη. Και για αυτό συνολικά ο λόγος της Ν.Δ. διολισθαίνει σε πιο ακραίες θέσεις και απομακρύνεται από το κέντρο.

Θεωρεί ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς για να μεγαλώσει το εκλογικό της ακροατήριο. Αλλά να θυμίσω ότι αυτή ήταν και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος κι αυτός ως πρωθυπουργός προσπάθησε να επενδύσει στη θεωρία των δύο άκρων, διολίσθησε σε μια ακροδεξιά ρητορεία απέναντι στους μετανάστες και απέναντι στην αριστερά. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν η ενίσχυση του κ. Σαμαρά. Το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση της Χ.Α., ακριβώς επειδή η ιστορία μας έχει δείξει, και η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία το ίδιο, ότι όσο η ατζέντα των δεξιών κομμάτων διολισθαίνει προς την ακροδεξιά,  ενισχυμένη βγαίνει η γνήσια ακροδεξιά. Και για αυτό το λόγο είναι συνολικά επικίνδυνο για το πολιτικό μας σύστημα να υιοθετεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μια ακροδεξιά ρητορική από την οποία θα έπρεπε όλα τα κόμματα να παίρνουν αποστάσεις. Και θα ήθελα τουλάχιστον τα κόμματα τα οποία ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και του  κέντρου να πάρουν κι αυτά σαφείς αποστάσεις από αυτόν τον ακροδεξιό λόγο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα