Σβίγκου: Ζητούμενο πλέον να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας

«Η έξοδος από τα μνημόνια έγινε εφικτή, όχι επειδή ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, αλλά επειδή υπήρξαν εκείνες οι πολιτικές επιλογές και εκείνη η επιλογή συμμαχιών, που κατέστησαν τη χώρα μας από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε τη νέα περίοδο με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε νέες βάσεις. Αυτό ήταν από την αρχή η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς», επισήμανε η κ. Σβίγκου. Σχολιάζοντας την υποδοχή της συμφωνίας για το χρέος από την αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε: «Θεωρώ ότι έχει βραχυκυκλώσει από τις εξελίξεις και όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται περισσότερο και το στρατηγικό της αδιέξοδο μετά τη διάψευση όλων των αφηγημάτων της και στο επίπεδο της οικονομίας. Ενώ εν αναμονή της συμφωνίας η γραμμή της ΝΔ ήταν ότι ‘οι συριζαίοι έδωσαν τη Μακεδονία για να πάρουν το χρέος’, μετά την απόφαση του Eurogroup ήλθε η γραμμή ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν καλή και ότι υπήρξε πανωλεθρία για το χρέος, στη συνέχεια ότι τη συμφωνία για το χρέος την είχε κερδίσει ήδη από το 2012 η ΝΔ. Θεωρώ ότι όλα αυτά επιτείνουν το αδιέξοδο της ΝΔ, η οποία όμως θα πρέπει και η ίδια να τοποθετηθεί για το ποια πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου μετά και το πλαίσιο που τέθηκε από τις αποφάσεις του Eurogroup, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχει σημασία σε αυτό το πλαίσιο πώς η ανάπτυξη και τα οφέλη της θα γίνουν αισθητά σε αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο της κρίσης, πώς θα στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, ποια θα είναι η θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και πώς θα γίνει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο Σύνταγμα με την συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο. Όλα αυτά αποτελούν σημεία συζητήσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά ενδεχομένως και συγκλίσεων στη βάση προγραμμάτων και κοινών στόχων».

«Το ζητούμενο τη νέα περίοδο», συνέχισε η κ. Σβίγκου, «είναι πώς η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά δίκαιη, πώς θα μειωθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας με περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους και αυτό σηματοδοτεί και η πρόβλεψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενη στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το προσφυγικό η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκές λύσεις και όχι εθνικές. Οι λύσεις πρέπει να είναι στην κατεύθυνση των αξιών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού […] Η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και αυτό είναι ένα βάρος που μαζί και με τις χώρες του Νότου αλλά και με τη Γερμανία, προσπαθεί να το σηκώσει και αυτή είναι μία πολιτική που δεν πρέπει να συνεχιστεί, γιατί αν η Ευρώπη έχει μέλλον δεν μπορεί να το έχει μόνο στη βάση της οικονομικής ολοκλήρωσης και στη βάση της συνεργασίας στο οικονομικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που πρέπει να ενώνουν την Ευρώπη και ένα από αυτά είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, η κ. Σβίγκου επισήμανε: «Ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι προς το συμφέρον της […] Ο Ερντογάν έχει να διαχειριστεί μία οικονομική κρίση και αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι θέλουν μία άλλη προοπτική για την Τουρκία. Είναι πολύ θετικό γεγονός η είσοδος (στη Βουλή) του Αριστερού HDP με τον αρχηγό Ντεμίρτας να είναι στη φυλακή όπως και πολλοί βουλευτές και αυτό είναι ένα σημάδι της Τουρκίας που αντιστέκεται και που θέλει αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα