Σβίγκου: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ψήφιση μέτρων για μετά το 2018

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΑLPHA (Γιάννα Παπαδάκου)

  • Πάμε στο θέμα των ημερών που είναι η διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός είπε με μεγάλη σαφήνεια από τη Νίσυρο ότι εμείς θα κρίνουμε πού θα πηγαίνουν τα πλεονάσματά μας και όχι οι απ’ έξω. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια κόντρα με το ΔΝΤ. Θέλω να μου πείτε τι προσδοκάμε, τι εκτιμάτε εσείς πολιτικά.. Τι θα γίνει; Θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος ή ένας σκληρός συμβιβασμός για τους εργαζόμενους; Τι λέτε…

Να τα πάρουμε από την αρχή. Κατ’ αρχήν το χθεσινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν μόνο προς τους δανειστές. Ήταν και προς το εσωτερικό και προς εκείνους οι οποίοι έσπευσαν με το που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να αναρωτιούνται αν είχαμε πάρει την έγκριση των δανειστών κ.ο.κ. κι ότι τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν τη συμφωνία, αντί να χαιρετήσουν μια τέτοια κίνηση. Οπότε αυτό είναι κι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και την αντιπολίτευση η οποία παθαίνει αλλεργία με τέτοια μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Όσον αφορά τη συμφωνία, έχει γίνει σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Αυγούστου. Με κόστος το έχει κάνει αυτό και με επιβάρυνση των πολιτών. Αλλά αυτή η εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την ελληνική πλευρά πρέπει να ακολουθείται και να συμβαδίζει και με την τήρηση των δεσμεύσεων και από την πλευρά των θεσμών.

  • Χθες είδαμε ότι υπήρξε και μια συνηγορία θα έλεγα σ’ αυτή την κατεύθυνση και από την Κομισιόν, η οποία κι αυτή με τη σειρά της άρχισε να αμφισβητεί τα νούμερα του ΔΝΤ…

Και να θυμηθούμε ότι το ίδιο πράγμα είχε κάνει το ΔΝΤ και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όπου κι εκεί έλεγε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν βγαίνουν, άρα χρειάζονται νέα μέτρα κ.λπ.

  • Εδώ έχουμε το αντίστροφο.. Έχουμε την Κομισιόν να αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει το ΔΝΤ και μάλιστα να λέγεται έτσι με σκληρό τρόπο.. Άκουσα δηλώσεις, ανώνυμες βέβαια, όχι επώνυμες αξιωματούχων χθες, με πολύ σκληρά λόγια για το ΔΝΤ και όντως η κόντρα αυτή πια βγήκε στην επιφάνεια.. Έτσι δεν είναι;…

Νομίζω ότι ήταν αυτονόητη χθες η απάντηση της Κομισιόν. Γιατί το ΔΝΤ είναι γνωστό για τα επαναλαμβανόμενα λάθη του και για την έλλειψη αξιοπιστίας ως προς τις προβλέψεις του, αλλά την ίδια στιγμή είναι γνωστό και για τις εμμονές του ως προς μια σειρά πραγμάτων τα οποία επιτείνουν και τη λιτότητα και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

  • Εσείς είχαμε μια ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, εννοώ το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανώτατο επίπεδο προχθές.. Έχετε την αίσθηση –δεν θα σας ζητήσω τις σας είπε ο πρωθυπουργός.. Όμως θέλω να σας ρωτήσω εάν έχετε την αίσθηση ότι εάν τραβήξουν το σχοινί από την άλλη πλευρά ότι υπάρχει επιθυμία, υπάρχει πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναπροσφύγει στον ελληνικό λαό, μιλάω για τα σενάρια των εκλογών τα οποία παίζουν. Διαψεύδονται από το Μαξίμου βέβαια, αλλά εν όψει και της κόντρας που υπάρχει δεν είναι σενάρια που δεν πρέπει κανείς να τα βάζει στο τραπέζι;

Είναι σαφές και αυτό ήταν και το συμπέρασμα της συνεδρίασης που είχαμε ως Πολιτική Γραμματεία, ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παράλογες απαιτήσεις για ψήφιση πρόσθετων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος κι ότι πρόκειται για απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία κοινωνική και καμία οικονομική λογική, αλλά υπακούν μόνο σε ιδεοληπτικές εμμονές ακραίων κύκλων των δανειστών.

Επειδή αυτές οι απαιτήσεις δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον ελληνικό λαό, αλλά εντείνουν σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και σε μια περίοδο που η Ευρώπη βιώνει πολλαπλές αβεβαιότητες, ακριβώς γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να προστεθεί άλλη μία ακόμα αβεβαιότητα στην Ευρώπη..

Και γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ήταν και η απάντηση της Κομισιόν αρκετά ξεκάθαρη απέναντι στο ΔΝΤ, και της εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, η οποία μίλησε για το πώς προχωράει το πρόγραμμα και για το ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβάλουν στο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στην περυσινή περίοδο. Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα είναι εντός της συμφωνίας, δεν θα πηγαίνει πέρα από τη συμφωνία. Και ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, όπως ανέφερα και πριν δεν συμβαδίζει με παράλογες και ακραίες απαιτήσεις λιτότητας.

Τώρα όσον αφορά στις εκλογές, καταλαβαίνω ότι η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα για εκλογές, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει το ρόλο της μέσα στο πολιτικό σύστημα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε στις δικές μας σκέψεις, ούτε στις δικές μας προθέσεις, ούτε στους δικούς μας σχεδιασμούς. Σενάριο εκλογών δεν υπάρχει για μας.

Αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε, επειδή όντως αυτό που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα αυτή τη στιγμή είναι το ΔΝΤ, είναι τι λένε και τα υπόλοιπα κόμματα γι αυτές τις απαιτήσεις. Δηλαδή, είδαμε χθες τον ESM να αντιδρά, είδαμε την Κομισιόν να αντιδρά και ακούω με προσοχή τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το μεν ΠΟΤΑΜΙ δια του κ .Τσιόδρα να υιοθετεί ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ, η Ένωση Κεντρώων το ίδιο, η δε ΝΔ άκουσα χθες με προσοχή τον κ. Χατζηδάκη, σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αντί να ταχθεί ενάντια σε αυτές τις απαιτήσεις, τις προεξοφλεί και υπόσχεται ότι κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να τις αλλάξει όταν αποδείξει ότι είναι το «καλό παιδί» των δανειστών.

  • Θα έχουμε μια συνέντευξη με τον κ. Δένδια, που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και παλιό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα τον ρωτήσουμε. Ναι, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, κάθε κόμμα δεν το λέω μόνο για τη Ν.Δ., κάθε κόμμα σε αυτές τις απαιτήσεις, κάθε ελληνικό κόμμα.

Όταν η Ν.Δ. κάθε μέρα συντάσσεται με το ΔΝΤ για τα εργασιακά και όχι με την Κομισιόν, η οποία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις συλλογικές συμβάσεις και γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις. Ή όταν βλέπουμε να μην υπάρχει καμία αντίδραση απέναντι στις απαιτήσεις για μείωση στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, θεωρώ ότι η στάση της Ν.Δ. είναι δεδομένη.

Παρόλα αυτά θα ακούσω και εγώ με προσοχή τον επόμενο προσκεκλημένο σας.

  • Κυρία Σβίγκου, να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Υπάρχει αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης, τι εκτιμάτε εσείς, να φύγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ; Διότι θα έλεγα ότι υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο, σε σχέση με το τι επιθυμεί. Επιθυμούμε εμείς να είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα ή δεν το επιθυμούμε. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτό παλαιότερα συνδεότανε και με την ρήση από εκεί ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος, πράγμα που συμφωνούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχήν, μέτρα για το χρέος ήδη έχουν παρθεί, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με το ΔΝΤ να είναι ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα.

  • Βεβαίως, δεν έχει δώσει χρήματα. Ισχύει αυτό.

Όπως, επίσης, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Αυτό είναι μια δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, έτσι και αλλιώς.

Τώρα, εμείς για το ΔΝΤ λέμε το εξής. Ότι οφείλει το ίδιο να επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι αναγκαία η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%. Αντί να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και να ζητάει μέτρα λιτότητας, ενώ στο παρελθόν και το ίδιο έχει παραδεχτεί ότι με περισσότερη λιτότητα δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα.

Μένει το ίδιο το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και αν τελικά το ίδιο θέλει να μείνει στο πρόγραμμα ή όχι. Και, βέβαια, εμείς έχουμε πει με τη σειρά μας τη δικιά μας θέση, η οποία λέει ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί ψηφίζοντας προληπτικά μέτρα για μετά το 2018.

  • Εγώ καταλαβαίνω ότι η θέση μας είναι προς την κατεύθυνση να μην είναι μέσα, αυτό καταλαβαίνω. Δεν ξέρω, αυτό κατανοώ τώρα ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι κάθε φορά εγείρονται απαιτήσεις οι οποίες είναι εξωπραγματικές για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξουν και νέα μέτρα, κα Σβίγκου, εγώ έτσι νομίζω. Δεν ξέρω τη δική σας εκτίμηση.

Νέα μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Από εκεί και πέρα, εμείς όπως είπα και πριν εργαζόμαστε για να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσουμε εγκαίρως την αξιολόγηση..

  • Το βλέπετε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή μέχρι το τέλος του Γενάρη; Τι λέτε; Τι εκτιμάτε;

Αυτό θα το δούμε. Αλλά, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουν μπει οι βάσεις για να κλείσει προς το τέλος του χρόνου. Και το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έντονη κινητικότητα δηλώσεων, διαρροών από το ΔΝΤ, από την Κομισιόν κλπ, αυτό συμβαίνει ότι…..

  • Βλέπετε, λέτε, ότι υπάρχει μια κινητικότητα…

Ναι, που έχει συμβεί και άλλες φορές πριν από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

  • Τι περιμένετε από αυτό το τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ – Γκάμπριελ και βεβαίως από την αριστερά εκεί στη Γερμανία, τη “Die Linke”, τι περιμένουμε εμείς, τι εκτιμάτε εσείς ότι περιμένει ο Πρωθυπουργός από εκεί; Να πιέσει; Προς ποια κατεύθυνση; Και τι σημαίνει και η απουσία του κ. Σόιμπλε/ Γιατί έχει κάνει εντύπωση ότι ενώ θα είναι ο κ. Τσακαλώτος, … ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας και δεν αναφέρθηκε αν θα είναι ο κ. Σόιμπλε. Τι λέτε;…

Αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε εμείς είναι ότι οι συμφωνίες υπογράφονται για να τηρούνται από όλους. Ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει στους στόχους, ότι όλα τα σχετικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το επόμενο διάστημα και δεν γίνεται να ανακοπεί αυτή η πορεία σταθεροποίησης, ανάπτυξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ακραίες απαιτήσεις που, αντί να δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

  • Τελευταία ερώτηση σε σχέση μ’ αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Παρασκευόπουλο και τη στάση του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα Χρυσή Αυγή.. Ξέρετε εκείνο που σοκάρισε και που δεν ειπώθηκε, επειδή έχουν ειπωθεί όλα τα άλλα.. δεν θέλω να επαναλάβω, είναι ότι ο κ. Παρασκευόπουλος υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης και διαρκεί ακόμη η δίκη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπόδικοι κι όταν κάποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξουν… καταλαβαίνετε ότι εμφανίζεται…

Έδωσε ο ίδιος ο κ.Παρασκευόπουλος διευκρινίσεις. Καταλαβαίνω τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις αυτές και καταλαβαίνω ότι ήταν και απαραίτητες οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Δεν συμφωνώ με αυτές τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, αλλά την ίδια στιγμή εξοργίζομαι με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι δηλώσεις για να δείξουν μια υπόγεια διασύνδεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνος του, αλλά συνολικά η Αριστερά στην Ελλάδα, δεν ανακάλυψε τον εγκληματικό, νεοναζιστικό χαρακτήρα της Χ,.Α χθες, σήμερα, προχθές ή μετά τη δολοφονία Φύσσα. Έχουμε δώσει αγώνες στους δρόμους, στις γειτονιές για να παλέψουμε ενάντια στο νεοναζιστικό φαινόμενο, όταν άλλοι το χάιδευαν και θεωρούσαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του μέσω του κ. Μπαλτάκου και άλλων. Αυτό με εξοργίζει. Και με εξοργίζει πολύ περισσότερο από τη διατύπωση μιας προσωπικής θέσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα