Σαφής καταδίκη από το Βερολίνο της τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, αν και σχολίασε ότι οι ανησυχίες της Άγκυρας είναι δικαιολογημένες.

«Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη Bundestag κατά την παρουσίαση του γενικού πλαισίου της πολιτικής της.

Οι δηλώσεις της έρχονται έπειτα από πολυήμερη σιωπή του Βερολίνου για το θέμα. Ανησυχία για την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν έχουν εκφράσει στο μεταξύ οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια, και ανησυχεί για ενδεχόμενη «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα της τουρκικής κοινότητας, κυρίως θρησκευτικά, βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν, με τις υποψίες να στρέφονται σε κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Στην ίδια ομιλία η Μέρκελ καταδίκασε επίσης «με τον εντονότερο τρόπο» τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Επέρριψε ευθύνες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά και στη Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Αφρίν για να γλιτώσουν, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η κουρδική κοινότητας της Γερμανίας επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη ότι δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην Αφρίν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα