Σαρωτική νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, με μία σαρωτική νίκη.

Ειδικότερα, τα πρώτα exit polls δείχνουν πως ο κεντρώος Μακρόν  απέσπασε το 65,1% των ψήφων έναντι του 34,9% της Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πανηγυρισμοί στη Γαλλία από τους οπαδούς του Μακρόν. Οι ψηφοφόροι του έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του Λούβρου, όπου αναμένεται να φτάσει σε λίγο ο Μακρόν για να γιορτάσει τη νίκη του.

Νωρίτερα, τα βελγικά μέσα στις δικές τους ανταποκρίσεις μετέδιδαν ότι το ποσοστό του θα κυμαινόταν μεταξύ 62% και 65% και επικαλούνται τα exit polls Γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων. Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.

Η νίκη του πάντως ήταν σαρωτική στους Γάλλους του εξωτερικού αφού στην Αμερική συγκεντρώνει ποσοστά στο 90% και στα υπερπόντια εδάφη κοντά στο 70%.

Νικητήριοι εορτασμοί έξω από το Μουσείο του Λούβρου

Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο μεγάλος νικητής Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του εκκενώθηκε για λίγο το μεσημέρι μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα