Σαράντα οκτώ νεκροί από επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας και επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη νότια Συρία

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσε σήμερα 48 ανθρώπους σε επιθέσεις αυτοκτονίας και εξαπέλυσε επίθεση σε χωριά μιας επαρχίας του συριακού νότου, στις πρώτες επιθέσεις αυτού του εύρους που εξαπέλυσε το ΙΚ τους τελευταίους μήνες στη Συρία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

 

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Σουέιντα, η οποία τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν παρουσία σε μια ερημική περιοχή βορειοανατολικά των ορίων της επαρχίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα συριακά ΜΜΕ, οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή, αεροπορικές επιδρομές έθεσαν στο στόχαστρο την εξτρεμιστική οργάνωση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι σημερινές επιθέσεις είναι οι πρώτες αυτού του εύρους που εξαπέλυσε το ΙΚ εδώ και μήνες στη Συρία, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση υπέστη πολλές ήττες και δεν ελέγχει πια παρά ελάχιστους τομείς.

«Τέσσερις καμικάζι πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά τους στην πόλη Σουέιντα», πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Άλλοι καμικάζι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας προτού οι τζιχαντιστές εξαπολύσουν επίθεση καταλαμβάνοντας τρία από αυτά, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 12 άμαχοι και 32 μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana και η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις επιθέσεις στην επαρχία Σουέιντα, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένο απολογισμό.

«Μονάδες του στρατού εξαπέλυσαν αντεπίθεση προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η επαρχία Σουέιντα βρίσκεται κοντά στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα που ελέγχονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% από την κυβέρνηση που επιδιώκει την πλήρη ανακατάληψή τους.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα, μια εξτρεμιστική οργάνωση που συνδέεται με τον ΙΚ ελέγχει μια μικρή περιοχή, που αποτελεί στόχο εδώ και πολλές ημέρες εντατικών αεροπορικών επιδρομών του καθεστώτος του ρώσου συμμάχου του που θέλουν να εκτοπίσουν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το Sana, οι επιθέσεις του ΙΚ στη Σουέιντα «έχουν σκοπό να ελαφρύνουν τη στρατιωτική πίεση» του συριακού στρατού στους τελευταίους τζιχαντιστές «που θα εξολοθρευτούν από την επαρχία Ντεράα».

Αφού κατέλαβε, το 2014, μεγάλα τμήματα εδάφους στη Συρία, το ΙΚ κατέχει σήμερα λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους.

Έχει ακόμη παρουσία σε ένα τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Έζορ (ανατολικά), σε μια ερημική περιοχή ανατολικά της πόλης Χομς (κέντρο) και σε ορισμένους τομείς του νότου της χώρας. Πυρήνες είναι επίσης ενεργοί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).

Τον Ιούνιο, η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της πόλης Μπουκαμάλ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας. Κατάφερε να καταλάβει τη μισή όλη προτού εκδιωχθεί από το καθεστώς.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα