Σαουίρις: Γιατί ο Τραμπ έχει δίκαιο για την Κίνα

O Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις δεν θέλησε να μασήσει τα λόγια του αναφορικά με το τι πιστεύει για την επίμονη διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που εξελίσσεται σε δύο πεδία: στο εμπόριο και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, που οι Αμερικανοί θεωρούν κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του στο CNBC κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό άλλες χώρες και υπογράμμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δικαίως απαιτεί αλλαγές από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκαιο: Εδώ και πολύ καιρό κλείνουμε τα μάτια στον “βιασμό” μας από την Κίνα. Είχαν συνηθίσει όλο αυτόν τον καιρό να είναι άνετοι, να κάνουν ό,τι θέλουν» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο πως «πιστεύω πως η ηγεσία τους είναι έξυπνη, οπότε θα αλλάξουν ό,τι μπορούν να αλλάξουν. Εάν τους πεις πρέπει να αλλάξεις ολόκληρο το σύστημά του, δεν θα το κάνουν». Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις ανησυχίες για τη Huawei.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο Σαουίρις, μπορούν να εισάγουν περισσότερα αγαθά από τους εμπορικούς εταίρους τους. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, καθώς όπως είπε, «η Κίνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες, για να αρχίσει τώρα ακόμη μία αντιπαράθεση».

Προειδοποίησε πάντως ότι συνολικά το γεωπολιτικά περιβάλλον επιδεινώνεται. «Οι άνθρωποι περιμένουν πολέμους. Είτε πρόκειται για εμπορικό πόλεμο είτε για πραγματικό πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Μέση Ανατολή είναι και πάλι σε αναβρασμό, ενώ η Κίνα πιέζει την Ταϊβάν. «Δεν έχουμε έναν σταθερό κόσμο σήμερα» σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα