Σαν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ελληνικός λαός ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Ήταν η ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 36,34% έναντι 27,81% που έλαβε η ΝΔ υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια ημέρα ο νέος πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με βασικό σκοπό και στόχο την έξοδο της χώρας από τη μνημόνια.

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των βουλευτών ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Από την ημέρα εκείνη έως σήμερα μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα, μεταξύ των οποίων το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αλλά και το «διαζύγιο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τέσσερα χρόνια μετά, τα «γενέθλια» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αποκτούν έναν ιστορικό συμβολισμό καθώς πρόκειται για την ημέρα που μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αναμένεται να οδηγηθεί στο τέλος της με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα