Σήμερα το σχέδιο Τσίπρα για τη μεταμνημονιακή τετραετία

Ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα που θα αφορά την πρώτη τετραετία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως και αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε εκκρεμότητα για την ώρα το θέμα των συντάξεων.

 

Για πρώτη φορά μετά την μνημονιακή οκταετία ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για το σχέδιο ιδιοκτησίας της δικής του κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας και όλοι αναμένουν την συγκεκριμενοποίηση  αυτού του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το πλεόνασμα του 2018 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 750.000.000 και θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στα κοινωνικά στρώματα εκείνα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την κρίση.

Παράλληλα πιστεύεται ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το 2019 και το 2020 και θα αφορά  σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Τσίπρας θα αναφερθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεσμευτική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών, η οποία θα επιχειρηθεί να προέλθει μετά από συνενόηση με τους δανειστές πριν το τέλος του χρόνου.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Ρος από την πλευρά του δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και την οικονομία της και εξέφρασε τη χαρά του για το μομέντουμ της οικονομίας που βελτιώνεται.

Το πρόγραμμα

Στις 09.00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την 83η Διεθνή Έκθεση και θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο των εργαζομένων.

Στις 09.30 θα περιοδεύσει σε περίπτερα της ΔΕΘ και στις 10.30 θα παραστεί στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Στις 19.00 θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Την Κυριακή στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα