Ολα τα βλέμματα στραμμένα στο σημερινό Eurogroup

eurogroup indicatorΣτις  4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οκονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.Νωρίτερα θα διεξαχθεί συνεδρίαση του euroworking group, στην οποία θα μετέχει ο κ. Χουλιαράκης και θα συζητηθούν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα και τις βασικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα μπορούσε να θεσμοθετήσει έναν μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σε περίπτωση που οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν επιτευχθούν κατά την επόμενη διετία.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στους έμμεσους φόρους.

Ένα δυνατό χαρτί της κυβέρνησης σημειώνεται πως είναι πλέον και το ψηφισμένο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο,που δείχνει την πρόθεση της Ελληνικής πλευράς να κρατήσει τις δεσμεύσεις της και να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, ο Γάλλος υπουργός Οικονομιας Μισέλ Σαπέν, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κ.ά.

Οσον αφορά το χρέος, το ΔΝΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα, μέσω της επιστολής της κ. Λαγκάρντ, πως  τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα στο σημερινό Eurogroup , κάτι στο οποίο μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία αλλά και οι Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα προβάλουν αντίσταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι «όλοι ξέρουν ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή», ενδεικτικό του ότι ακόμα και ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει χάσμα απόψεων, αφού τα σχόλια του κ. Γκάμπριελ είναι αντίθετα από αυτά του υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

LIVE οι αφίξεις στο Eurogroup

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα