Σήμερα το Ευρωδικαστήριο επί της προσφυγής χωρών κατά της επανεγκατάστασης προσφύγων

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) αναμένεται σήμερα να απορρίψει την προσφυγή κρατών μελών της Ε.Ε. από την ανατολική Ευρώπη τα οποία επιδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική.

Το ECJ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, πρόκειται να αποφανθεί περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) για την προσφυγή εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία είχαν υποβάλει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και υποστήριξε η Πολωνία.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένουν ότι η προσφυγή αυτή θα απορριφθεί και ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των αυξημένων προσφύγων και μεταναστών θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν.

Το ζήτημα παραμένει σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την Ε.Ε. την ώρα που τα κράτη μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

«Περιμένουμε μια καθαρή γραμμή από το δικαστήριο. Το περιμένουμε ώστε να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ε.Ε.», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Η Ε.Ε. έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014.

Όμως μετά τις μαζικές προσφυγικές ροές του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται σταθερά κατόπιν της συμφωνίας του 2016 που έκλεισε την οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για να μειωθούν οι αφίξεις στην Ιταλία μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη.

Ακόμη και οι προσφεύγουσες χώρες περιμένουν ότι θα χάσουν στο δικαστήριο, μετά την αρχική εισήγηση του Ιουλίου. Ένας σλοβάκος διπλωμάτης σημείωσε ότι αναμένει να «επαναληφθούν» όσα είχαν ειπωθεί τον Ιούλιο και πρόσθεσε: «Θα αντιδράσουμε κάνοντας σαφές ότι σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Θα πούμε επίσης ότι συνεχίζουμε να θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα