Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει και να δημοσιοποιήσει σήμερα τις αποφάσεις της αναφορικά με τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη διάρκεια του 2018. Το ΔΣ της τράπεζας συνεδριάζει από το πρωί και ο πρόεδρός της, Mario Draghi, θα κάνει τις σχετικές δηλώσεις το μεσημέρι.

Όπως όλα δείχνουν -και έχουν πρακτικά προεξοφλήσει οι αγορές- η ΕΚΤ θα προαναγγείλει τη μείωση κατά το ήμισυ της αξίας των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση η ΕΚΤ -από τα 60 στα 30 δις ευρώ. Παράλληλα, θα παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει εν ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Βασικό επιχείρημα του Draghi και της πλειοψηφίας του ΔΣ -που ανθίσταται στις ισχυρές πιέσεις του Βερολίνου και της Bundesbank- θα είναι το γεγονός ότι, παρά την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός απέχει ακόμη σημαντικά από τον στόχο του 2%. Επί της ουσίας, όμως, βασικό μέλημα είναι η «ομαλή προσγείωση» και προσαρμογή στην μετά-QE εποχή (κατά το πρότυπο της αμερικανικής Fed), έτσι ώστε να μην υπάρξουν επικίνδυνες αναταράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξή του, το 2015, το πρόγραμμα προέβλεπε αγορά ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Η αξία αυξήθηκε στα 80 δις τον Απρίλιο του 2016, για να μειωθεί και πάλι στα 60 δις μετά από ένα ακριβώς έτος, δηλαδή τον φετινό Απρίλιο. Συνολικά, η αξία του QE θα έχει διαμορφωθεί στα 2,3 τρισ. ευρώ ως το τέλος του 2017, ενώ εάν -όπως αναμένεται- συνεχιστεί (έστω και με μικρότερους ρυθμούς) το 2018, θα ξεπεράσει τα 2,5 τρις.
Η ισοτιμία του ευρώ

Στο μεταξύ, το ευρώ κινείται σήμερα ελαφρώς ανοδικά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται πάνω από τα 1,80 δολάρια. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που ο Draghi κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι αναμένουν οι αγορές, το νόμισμα της ευρωζώνης είναι πιθανό να εκτοξευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από τα 1,20 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα