Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Εντός της ημέρας εκτιμάται ότι η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας να προβούν σε επίσημη ανακοίνωση για τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11 -κοίτασμα «Ονησιφόρος»- της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα η υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η κ. Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής στον Λίβανο.

Η επίσκεψη δεν είναι τυχαία καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω εμπλοκής της Total στις έρευνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες» ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών.

Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η προπαρασκευαστική γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα