Σήμερα κληρώνει…ανασχηματισμό;

anasxhmatismosΕντείνονται τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών.Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η γνωστή διαδικασία των υπουργοποιήσεων ώστε ο πρωθυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα Παρασκευή, ακόμα και στις επόμενες λίγες ώρες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες απο το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της αίθουσας της Βουλής για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

 

Την παραπάνω πληροφόρηση κάνει ακόμη πιο πειστική η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Πέμπτης,αμέσως μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των τριών τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχερεί να πετύχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μέσα στα πλαίσια της…παράδοσης που θέλει ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάζει,δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στη σημερινή μέρα,ακόμα και σήμερα το μεσημέρι.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να έχουν σαν σημειολογία ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα κυβερνητικού έργου,την ανάγκη της ολοκλήρωσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων της δεύτερης αξιολόγησης και του περάσματος της χώρας σε φάση ανάπτυξης της οικονομίας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως είναι αναμενόμενο,από χθες έχει ενταθεί και η ονοματολογία για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος «μπλόκαρε» χθες επένδυση στις Σκουριές αποθαρρύνοντας τον Καναδό επιχειρηματία. Παράλληλα, με νέες δηλώσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, οι πληροφορίες αναφέρουν:

– Η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται να μετακινείται απ’ τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου αλλά να παραμένει στην κυβέρνηση.Σαν αντικαταστάτες της αναφέρονται ο Σωκράτης Φάμελλος αλλά κι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

– Ο Γιώργος Σταθάκης μετακινείται στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών, ενώ ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας θα μείνει πιθανότατα εκτός κυβέρνησης.

– Στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα τοποθετηθεί κάποιο πρόσωπο που χαρακτηρίζεται «έκπληξη»…

– Απ’ την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα φύγουν επίσης οι Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Μάρδας, ενώ συζητείται και ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

– Αμετακίνητος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

– Ο Νίκος Παππάς, παρά την αναταραχή που οι επιλογές του έχουν προκαλέσει στην αντιπολίτευση αλλά και σε μέρος του εσωτερικού του κυβερνώντος κόμματος, παραμένει στην κυβέρνηση, και μάλιστα ισχυροποιημένος.

– Ο Φώτης Κουβέλης μάλλον μπαίνει στη νέα κυβέρνηση. Το όνομα του συζητείται ή για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή (έκπληξη) για το Παιδείας, αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να μετακινήσει από εκεί το Νίκο Φίλη, λόγω και των τεταμένων σχέσεών του με την Εκκλησία.

– Στην κυβέρνηση – και μάλιστα σε κομβική θέση – θα τοποθετηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, στενή συνεργάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου.

 

Οι πληροφορίες στο παρά πέντε του ανασχηματισμού

  • Για το υπ. Εσωτερικών γίνεται «σφαγή» με επικρατέστερους τους κ.κ. Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλη, Γ. Κατρούγκαλο.
  • Ο Γιώργος Σταθάκης προορίζεται για το νεοσύστατο ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
  • Από εξωκοινοβουλευτικούς φέρεται να εισέρχεται στην κυβέρνηση μόνο ο Φώτης Κουβέλης.
  • Αναβαθμίζεται ο Αλ. Χαρίτσης.
  • Ο Γ. Κατρούγκαλος ακούγεται επίσης για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Βίτσας προορίζεται για το το Προστασίας Πολίτη
  • Το υπ. Πολιτισμού προτάθηκε να το αναλάβει σε γυναίκα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Η Ολγα Γεροβασίλη προορίζεται για το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  • Ο Πάνος Κουρουμπλής για το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Η Θεανώ Φωτίου ακούγεται ότι αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας, στην θέση του Γ. Κατρούγκαλου
  • Η Εφη Αχτσιόγλου προορίζεται για αναπληρώτρια ή υφυπουργός στο υπ. Εργασίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα