Σήμερα καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα-Έρχεται το τζακποτ της φορολοταρίας

Σήμερα πραγματοποιείται η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους με εγκεκριμένες αιτήσεις μέχρι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ενώ το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται για την κλήρωση της φορολοταρίας των εορτών που τη φορά αυτή θα έχει μορφή τζακποτ.

Πράγματι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών εγκρίθηκαν για το κοινωνικό μέρισμα 1.313.148 αιτήσεις νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 3.249.000 δικαιούχους, δηλαδή στο 30% του πληθυσμού της χώρας.

Το ύψος του υπό διανομή ποσού ανέρχεται σε 727 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό καταβολής ανά εγκεκριμένη αίτηση 554 ευρώ.

Προκειμένου να συμπεριληφθούν επί πλέον κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας, η πλατφόρμα του «κοινωνικού μερίσματος» (www.koinonikomerisma.gr) θα ανοίξει εκ νέου κατά το χρονικό διάστημα από τις 15 έως τις 26 Δεκεμβρίου.

 

Η φορολοταρία

Παράλληλα το υπουργείο οικονομικών προετοιμάζεται για την μεγάλη κλήρωση της φορολοταρίας η οποία για τις φετινές γιορτές θα έχει μορφή τζακπότ.

Ο λόγος είναι ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ αλλά η μόνη κλήρωση που έχει γίνει είναι αυτή του Νοεμβρίου, δηλαδή έχει δοθεί μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά να μοιραστούν στους τυχερούς συνολικά 10 εκατ. ευρω.

Τα 9 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο και το ένα εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον Νοέμβριο (το εκατομμύριο του Δεκεμβρίου θα κληρωθεί τον Ιανουάριο 2018).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτό που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την κλήρωση της φορολοταρίας του Δεκεμβρίου θυμίζει τα απανωτά τζακπότ σε άλλα μαζικά τυχερά παιχνίδια.

Οι κληρώσεις γίνονται με λαχνούς που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, στην κλήρωση του Δεκεμβρίου οι λαχνοί που θα μπουν στην ηλεκτρονική κληρωτίδα θα αντιστοιχούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, η μεγάλη κλήρωση των υπόλοιπων 9 εκατ. ευρώ θα γίνει με λαχνούς που θα βασιστούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017.

Βέβαια η συγκέντρωση και η επεξεργασία όλων των στοιχείων συναλλαγών με κάρτες αυτής της περιόδου αποτελεί μια τεχνική πρόκληση που προσπαθούν από κοινού υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες να αντιμετωπίσουν.

Πάντως μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του μήνα 10.000 φορολογούμενοι θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Στη μεγάλη κλήρωση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα