Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες

αρχείο λήψης

Σήμερα η κρίσιμη  Σύνοδος των 28 υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό, μία ημέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να «παρακάμψει» τη συνθήκη Σέγκεν με τις ευλογίες της Κομισιόν και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της με την Αυστρία.

Σύμφωνα με το lifo.gr,η Κομισιόν υπογραμμίζει«η ελεύθερη κίνηση ατόμων υπό (την συνθήκη) Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης», παράλληλα όμως τονίζει ότι «…η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε πάντως πριν μερικές ημέρες να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν υπάρξει ανάγκη θα γίνει. Υπέρ της σύγκλησης Συνόδου Κορυφής τάσσεται ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του Άνκελα Μέρκελ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, μετά και την απόφαση της καγκελαρίου για κλείσιμο των συνόρων με την Αυστρία.

Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.

Εν τω μεταξύ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι πρόσφυγες θα βρεθούν σε νομικό κενό αν κάθε χώρα εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες στα σύνορα της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να κατακερματιστεί σε ένα συνονθύλευμα χωρών με διαφορετικούς κανόνες για τα σύνορά της, σημειώνεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα