Σήμερα η επιλογή του διαδόχου του Π.Λιαργκόβα

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με αντικείμενο τον ορισμό του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μετά τη λήξη της θητείας του Παναγιώτη Λιαργκόβα, με τον οποίο η κυβέρνηση είχε έρθει σε οξεία αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του indicator.gr η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πρόκειται για έναν από του νέους οικονομολόγους και βρίσκεται την τελευταία τριετία στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick στις Βιομηχανικές Σχέσεις ενώ έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και εργάστηκε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την εργασία (The effect of temporary contracts on job security of permanent workers, Όψεις υποβάθμισης της ποιότητας εργασίας στην Ελλάδα: Δουλεύοντας περισσότερο και με μεγαλύτερη ανασφάλεια και Προσωρινή Απασχόληση: Η ευρωπαϊκή εμπειρία και η ελληνική εξαίρεση) και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα.

Η θητεία του Παναγιώτη Λιαργκόβα έληξε στις 15 Νοεμβρίου, αλλά λόγω των συγκρούσεων που είχαν προκαλέσει οι εκθέσεις του, αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί η θητεία του. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε ζητήσει από τον κ. Λιαργκόβα να παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου οριστεί o διάδοχός του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010 και είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών.

Σε μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2017 περιέχονταν λανθασμένα στοιχεία για την εξέλιξη των πληρωμών για τόκους του δημοσίου χρέους, γεγονός που αποτέλεσε τη σταγόνα για να «ξεχειλίσει το ποτήρι».

Όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ τη χρονική περίοδο 2021-2026,ανέφερε.

Επίσης, ο πιθανότερος διάδοχός του, γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είχε σχολιάσει στο twitter «αν η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είχε λιγότερα θαυμαστικά και περισσότερα στοιχεία ίσως να κέρδιζε κάτι σε αξιοπιστία».

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Λιαργκόβας

Ο νυν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2009. Τοποθετήθηκε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στις 15 Νοεμβρίου 2012.

Η τοποθέτησή του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

«Παρών» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ο Απόστολος Κακλαμάνης και κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ο Βενιζέλος είχε «ξηλώσει» την προηγούμενη ηγεσία του ΓΠΚΒ

Τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο κ. Λιαργκόβας είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ΓΠΚΒ, η θέση ήταν κενή από τον Σεπτέμβριο του 2011. Το κενό οφείλονταν στο εξαναγκασμό σε παραίτηση της τότε επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Στέλλας Μπαλφούσια, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Αιτία κάποιες αναφορές σε μία τριμηνιαία έκθεση, με τις οποίες διαφωνούσε ο κ. Βενιζέλος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010 και είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών.

Στα καθήκοντα του είναι επίσης η υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των παραπάνω κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ επικεφαλής του «τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς, που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα