Σήμα κινδύνου από τον Ολλανδό πρέσβη για το προσφυγικό

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη νησιά του Αν. Αιγαίου, εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών ροών, του ελλείμματος στην υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και της αδυναμίας να αξιοποιηθούν πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις δομές φιλοξενίας, εξέπεμψε ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, Κασπάρ Βέλντκαμπ.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο κ. Βέλντκαμπ εμφανίσθηκε εξαιρετικά προβληματισμένος από το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται εκ νέου, όσον αφορά τη διαχείριση των ροών και από την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο ρυθμός αφίξεων από τα τουρκικά παράλια είναι υψηλότερος κατά ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ από ανθρωπιστικής πλευράς η κατάσταση στα νησιά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

“Φοβάμαι ότι οι μαζικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, τη στιγμή που σχεδόν κανείς δεν οδηγείται πίσω στην Τουρκία, θα υπονομεύσει την ισχύ της συμφωνίας, προς όφελος των τουρκικών κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων”, προσέθεσε. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι εάν η συμφωνία καταρρεύσει, θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο κ. Βέλντκαμπ προσέθεσε ότι έπρεπε ήδη οι χειμερινές εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες και οι Αρχές να είναι προετοιμασμένες για την αύξηση των αφίξεων. Αλλη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη διατεθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

“Δεν θέλουμε να δούμε πάλι ανθρώπους να πεθαίνουν και μετά να σπεύδουμε για ανθρωπιστική βοήθεια στα νησιά. Πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις”, υπογράμμισε ο Ολλανδός πρέσβης. Αφού εξήγησε ότι αισθάνεται την ανάγκη να πει αυτά τα πράγματα και ας ακούγονται σκληρά, προσέθεσε ότι “όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, απλώς δεν είναι αρκετά” και εξέφρασε την ελπίδα να μην αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς “η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη για να γίνει κάτι τέτοιο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα