Σάλος στη Βουλή με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Σάλο και πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους έχουν προκαλέσει η χθεσινή συμπτωματικά «επίκαιρη» δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής καθώς και οι προσωπικές δηλώσεις  του επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα χθες το πρωί σε μέσα ενημέρωσης- Η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής.

Την ώρα ακριβώς που οι διεθνείς αγορές αντιδρούσαν θετικά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και καταγραφόταν η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης  των spreads των ελληνικών ομολόγων, γεγονός με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας, το γραφείο προϋπολογισμού της ελληνικής Βουλής επέλεξε όχι μόνο να δημοσιοποιήσει την έκθεση τριμήνου, αλλά να την διανθίσει σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους και με οικονομικά στοιχεία τα οποία είναι τουλάχιστον ανακριβή.

Παράλληλα από νωρίς χθες το πρωί ο επικεφαλής του γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας με ένα μπαράζ δηλώσεων σε μαζικά μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούσε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, πυροδοτώντας αντιδράσεις και κατηγορίες σε βάρος του για προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος.

Πάντως, και προφανώς κάτω από το βάρος του κλίματος της γενικής αποδοκιμασίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, προσπάθησε με δηλώσεις του αργά το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς να ανασκευάσει τις προηγούμενες δηλώσεις του, «στρογγυλεύοντας» τις προηγούμενες θέσεις και εκφράσεις του, με σκοπό την άμβλυνση των σε βάρος του εντυπώσεων.

Παρά ταύτα ερωτηματικά εγείρει πλέον σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο η θεσμική συγκρότηση της παραπάνω υπηρεσίας της Βουλής, όσο και ο τρόπος λειτουργίας της σε επίπεδο προσώπων τα οποία την στελεχώνουν και διαδικασιών που ακολουθούνται κατά την επεξεργασία, εκπόνηση και απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση των περιοδικών εκθέσεων που προέρχονται από αυτήν.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δεν δίστασε χθες να αποδώσει στο παραπάνω γραφείο όσο και στον επικεφαλής του ευθύνες για το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι τα σωστά καθώς επίσης ότι ο κ. Λιαργκόβας υιοθετεί τις απόψεις της αντιπολίτευσης

Ειδικότερα, συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής υποστηρίζουν ότι προκαλεί «έκπληξη και δυσαρέσκεια δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και μάλιστα την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία δημιούργησε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία». Όπως προσθέτουν «χαρακτηριστικό είναι ότι τα spread σήμερα πέφτουν λόγω του κλεισίματος της συμφωνίας ενώ στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε αναφέρονται άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις. Σε αυτήν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη συμφωνία, δημιουργείται αρνητικό κλίμα και απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης».

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα τόσο για τον συντονιστή του ΓΠΚΒ όσο και για το ίδιο το γραφείο και μένει να διαφανεί ο τρόπος που η ηγεσία της Βουλής θα επιλέξει τις επόμενες κινήσεις της.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα