Σάλος στην Αυστραλία για την βίαιη εκκένωση κέντρου κράτησης προσφύγων (Βίντεο – Φώτο)

Οι πρόσφυγες που είναι κλεισμένοι σε ένα κέντρο κράτησης της Αυστραλίας στο νησί Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας, όπου είναι αντιμέτωποι με πολύ ζέστη και έλλειψη τροφίμων, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και απελπισία.

Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατά των προσφύγων που έφτασαν με σκάφος στην Αυστραλία οι οποίοι αρνούνται να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς στο νησί Μάνους, όπου έκλεισαν τα κέντρα κράτησης στις 31 Οκτωβρίου.

Ανακοινώθηκε ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις της Παπούας Νέας Γουινέας τις πρωινές ώρες εισέβαλαν στο κέντρο κράτησης .

Ο πρόσφυγας υπήκοος του Ιράν, Behrouz Boochani μέσω social media είπε ότι οι αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων διείσδυσαν στο κέντρο όπου έκαναν έρευνες και μάζεψαν τα κινητά των προσφύγων.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δέχθηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και συνέχισε ότι επικρατεί ένταση στο κέντρο κράτησης.

Ενώ ένας άλλος πρόσφυγας, Abdul Aziz Adam ανέφερε ότι ο Ιρανός πρόσφυγας Boochani συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Peter Dutton είπε ότι μερικοί από τους πρόσφυγες εγκατέλειψαν μόνοι τους το κέντρο κράτησης και έφτασαν στους καταυλισμούς. Ο ίδιος σημείωσε ότι ξοδεύτηκαν 10 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των νέων καταυλισμών και θέλουν οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στους καταυλισμούς.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας συνέχισε ότι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο δεν θα φιλοξενηθούν ποτέ στην Αυστραλία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέας Γουινέας είχε αποφασίσει ότι το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους δεν είναι κατάλληλο για να μείνουν οι πρόσφυγες και αποφάσισε για να κλείσει το ίδιο το κέντρο κράτησης.

Το κέντρο κράτησης έκλεισε επισήμως στις 31 Οκτωβρίου.

Οι αιτούντες άσυλο στο κέντρο κράτησης ισχυρίστηκαν ότι οι νέες εγκαταστάσεις δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν ασφάλεια ζωής.

Οι πρόσφυγες για αυτό το λόγο δεν αποδέχθηκαν να εγκατασταθούν σε νέους καταυλισμούς στη Λορενγκάου.

Στο Νησί σε κέντρο κράτησης κρατούνται οι αιτούντες άσυλο εδώ και τέσσερα χρόνια όπου δεν μπορούν να αποκτούν από τις 31 Οκτωβρίου ηλεκτρική ενέργεια, νερό, φυσικό αέριο, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

Η Αυστραλία δέχεται τις σφοδρές επικρίσεις των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα δραστικά μέτρα που λαμβάνει κατά των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, τους οποίους στέλνει σε κέντρα κράτησης τρίτων χωρών, όπως αυτό στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Παράλληλα, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες πραγματοποίησαν πορεία κατά του κράτους και υπέρ των προσφύγων, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα