Σάλος για τη νεοναζιστική στολή της νορβηγικής ομάδας Σκι

Σάλος έχει προκληθεί από την εμφάνιση της νορβηγικής Ολυμπιακής Ομάδας Αλπινικού Σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νοτίου Κορέας. Οι αθλητές της ομάδας της χώρας παρουσιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν με φούτερ που φέρουν σύμβολα τα οποία χρησιμοποιούν νεοναζιστικές ομάδες της Σκανδιναβίας.

Το εικονιζόμενο βέλος είναι αρχαίο σύμβολο του θεού Τυρ των Βίκινγκς, ο οποίος ήταν ο θεός του πολέμου. Το εν λόγω σύμβολο χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από νεοναζιστικές ομάδες στις σημαίες τους, ενώ ήταν ένα από τα αγαπημένα του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ. Με αυτό “κοσμούνταν” στολές των SS αλλά και στολές των απόφοιτων από τη Σχολή του Φύρερ, Reichsführerschulen.

Μέλη της ομάδας νεοναζί Nordic Resistance Movement (NRM) που δραστηροποιείται σε Σουηδία και Νορβηγία, παρελαύνουν το 2016 κρατώντας τα λάβαρά τους:

Σύμφωνα με τους Times, η σχεδιάστρια της στολής, Hilde Midthjell, αποφάσισε να παραβλέψει τη νεοναζιστική χρήση του βέλους και να προχωρήσει στην ενσωμάτωσή τους στις στολές. “Οι νεοναζί παρελαύνουν και με τη σημαία της Νορβηγίας. Αυτό δεν σημαίνει πως η σημαία της χώρας είναι νεοναζιστική”, είπε. Η Νορβηγική Ομοσπονδία Σκι αποφάσισε από τη δική της μεριά να μην αποσύρει το έμβλημα, αλλά διεξήγαγε μια δεύτερη φωτογράφηση στην οποία οι αθλητές δεν φορούν τις αμφιλεγόμενες στολές. Επίσης, αφέθηκε το δικαίωμα στους ίδιους τους αθλητές να επιλέξουν με ποια στολή τελικά θα αγωνιστούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέχρι τώρα πάντως, κανένας νορβηγός αθλητής της ομάδας δεν έχει αγωνιστεί με το “βέλος του Τυρ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα