Ρ. Σβίγκου: Την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν μπορούσε ούτε να την ονειρευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά

Απάντηση στις συστάσεις Στουρνάρα περί  «προληπτικού προγράμματος στήριξης» μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας ότι «την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν μπορούσε ούτε να την ονειρευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά».
«Παρόλο που καταλαβαίνω ότι πολλοί αισθάνονται άβολα με την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους και από όλο τη διεθνή Τύπο, θα πρέπει να την συνηθίσουν και θα πρέπει να κρατούν τα μαθήματα που έχουν να κάνουν στην ελληνική κυβέρνηση για τον εαυτό τους», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με νόημα, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha.
Ακολουθεί η συνέντευξη στη Λώρα Ιωάννου:
– Το κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν φύγει αυτός ο χρόνος –δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου- είναι λίγο εκρηκτικό. Με ποια έννοια; Πρώτα απ’  όλα είχαμε μια έκρηξη το πρωί στο Εφετείο. Αλλά και πέρα απ’  αυτή την έκρηξη, η οποία θα δούμε τι είναι, βλέπουμε κάποιες εντεινόμενες επιθέσεις από αγνώστους –να πω μόνο ότι χθες στη Θεσσαλονίκη είχαμε τρία κρούσματα επιθέσεων, σε τηλεοπτικό σταθμό, στα γραφεία της ΕΣΗΕΘ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας… Και ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτά σας χτυπούν κάποιο καμπανάκι για κάποια κοινωνική ας το πούμε αναταραχή που μπορεί το 2018 να ενταθεί και πώς θα το αντιμετωπίσετε…
Αλίμονο αν συνδέσουμε την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο…
–  Για αυτό σας είπα, θα δούμε τι είναι…
Με οποιουδήποτε είδους κοινωνική κινητοποίηση, κοινωνική αναταραχή. Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και γι αυτό βρίσκει την αντίθεση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Και έρχεται σε μια περίοδο όπου αντικειμενικά τροφοδοτεί την ακροδεξιά ατζέντα και γι αυτό στέκεται απέναντί της όλος ο δημοκρατικός κόσμος.
– Πείτε μου όμως πώς θα αντιμετωπίσετε και πώς βλέπετε εσείς αυτά τα φαινόμενα τα οποία πια είναι πολύ συχνά. Δηλαδή είτε καθηγητές πανεπιστημίων προπηλακίζονται, είτε μπαίνουν μέσα στα γραφεία πρυτάνεων –είδαμε χθες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τι συνέβη, είτε ο Ρουβίκωνας είδαμε προχθές να πηγαίνει σε μία εφορία ως αυτόκλητος δικαστής. Αυτά δεν ανησυχούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φαινόμενα; …Δεν δείχνουν κάτι;…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σ’  αυτά τα φαινόμενα. Αλλά επιμένω ότι δεν πρέπει να συνδέουμε διαμαρτυρίες τύπου όπως αυτή που περιγράψατε και απολύτως καταδικαστέες τέτοιες ενέργειες, όπως αυτές που περιγράψατε, με την τρομοκρατική επίθεση σήμερα στο Εφετείο.
– Μα κανείς δεν συνδέει αυτά τα δύο…
Προσπαθεί να το κάνει από το πρωί η ΝΔ, θέλοντας να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει μια δήθεν ανοχή στην ανομία από την πλευρά της κυβέρνησης που καλλιεργεί τέτοια φαινόμενα. Γι αυτό σας λέω ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά στην τρομοκρατία και μόνο σ’  αυτήν και θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση να μην εκμεταλλευτεί μια τέτοια επίθεση για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη.
– Αυτό μπορεί να αφορά την αντιπολίτευση. Εμείς εδώ όμως κάνουμε μια άλλη συζήτηση και λένε ότι, αν εξαιρέσουμε την ιστορία στο Εφετείο, λέω ότι…
Ωραία, να το βγάλουμε από τη συζήτηση.. Να συζητήσουμε για τα άλλα φαινόμενα…
–  Ένα λεπτό όμως.. Λαμβάνουν μια καθημερινή διάσταση και εάν τελικά υπάρχουν, γιατί αυτό είναι ένα φαινόμενο ανομίας υπό μία έννοια.. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητάει να αλλάξει, να καταργηθεί ο νόμος για το άσυλο…. Και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτά που συμβαίνουν συχνά πυκνά στα πανεπιστήμια, να θυμίσω ότι και εδώ στην Αθήνα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, εάν σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε και εάν τελικά το άσυλο, περνάει από το μυαλό σας, να το καταργήσετε…
Ο νόμος για το άσυλο, ο οποίος ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, έχει πλήρη πρόνοια ώστε στις εγκληματικές πράξεις να μπορεί να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας. Οπότε δεν στέκεται το άσυλο εμπόδιο σε καμία προστασία του πανεπιστημίου από εγκληματικές πράξεις. Και θα πρέπει να ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας το άσυλο από τέτοιες εγκληματικές πράξεις, και ο μόνος που προσπαθεί να τα συσχετίσει στο μυαλό του είναι η ΝΔ. Το άσυλο ποτέ δεν προστάτευε τις εγκληματικές πράξεις. Ισχύει η δυνατότητα της αστυνομίας να επέμβει όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις κι αυτό υπάρχει και με το νέο νόμο για το άσυλο.
–  Λέτε λοιπόν, κατά την άποψή σας, ότι το κυβερνών κόμμα δεν οφείλει κατά κάποιο τρόπο να κάνει κάτι γι αυτά τα συνεχή φαινόμενα μέσα στα πανεπιστήμια, όταν οι ίδιοι οι πρυτάνεις ζητούν τη βοήθειά σας. Να θυμίσω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που λένε ότι μπαίνουν μέσα ναρκομανείς και δεν μπορούν οι φοιτητές να σπουδάσουν, αλλά και τα επανειλημμένα –εγώ θα επιμείνω-  φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Χθες η Σύγκλητος έβγαλε ένα ψήφισμα…
Επειδή μιλήσατε για τα ναρκωτικά.. Είναι δουλειά της αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της και να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών. Και νομίζω ότι η αστυνομία υπό την τελευταία πολιτική ηγεσία του κ. Τόσκα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών και δεν μπορούμε να υποτιμούμε αυτά τα βήματα που γίνονται..
– Χθες άκουσα πάλι τον κ. Γαβρόγλου να λέει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ότι να κάνει την αυτοκριτική του, την ώρα που είχαν διαλύσει τα πάντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ώρα για αντιπαραθέσεις; Δεν πρέπει η κυβέρνηση με τους πρυτάνεις να είναι από την ίδια πλευρά;…
Εμείς δεν επιλέγουμε καμία αντιπαράθεση. Αλλά νομίζω ότι ο καθένας, όπως και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, όπως και η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, αντίστοιχα και η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δικιά του δουλειά ώστε να μην υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση.
Από εκεί και πέρα όμως θα έλεγα ότι τέτοια φαινόμενα, απολύτως καταδικαστέα, δεν εμφανίστηκαν τώρα στη δημόσια σφαίρα. Γνωρίζουμε τι γινόταν κι επί κυβερνήσεως ΝΔ κι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό στη συζήτησή μας ώστε να μην εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα τα οποία έρχονται να κατηγορήσουν τη σημερινή κυβέρνηση, ξεχνώντας τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
– Δηλαδή εσάς η εικόνα του Ρουβίκωνα που μπαίνει σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εφορία προχθές, ως αυτόκλητος δικαστής και απειλεί ανθρώπους δεν σας κάνει εντύπωση; Το θεωρείτε ότι είναι απλά μια ακτιβιστική ενέργεια ή κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Μα τα καταδικάζουμε απολύτως αυτά τα φαινόμενα…
– Τα καταδικάζετε, αλλά είστε κυβερνών κόμμα… Κάτι περισσότερο θα πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα, να τους πιάσετε…
Οι νόμοι λειτουργούν σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται κάθε φορά τι περιεχόμενο έχει κάθε ενέργεια. Είναι άλλο μια ενέργεια η οποία περιέχει τη βία και είναι άλλο μια ενέργεια η οποία δεν περιέχει βία. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος λειτουργεί κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.
– Για σας περιέχει τη βία ή όχι για παράδειγμα αυτό που είδαμε προχθές…
Εξαρτάται από την ενέργεια…
– Αυτό που είδαμε προχθές.. Είδαμε τον Ρουβίκωνα να μπαίνει σε μια εφορία και να απειλεί το διευθυντή της Εφορίας.
Είναι άλλο πράγμα η απειλή, είναι άλλο η σωματική βία, είναι άλλο οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Το καθένα σύμφωνα με το νομικό μας πολιτισμό αντιμετωπίζεται αναλόγως.
– Για πάμε λίγο στους πλειστηριασμούς.. Και θέλω να μου πείτε αυτό που σας είπε χθες η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή έχετε μπλέξει με τους πλειστηριασμούς, υπό την έννοια ότι θα αναγκαστείτε ενδεχομένως να κάνετε «ήρωες» -το λέω σε πολλά εισαγωγικά γιατί το χρησιμοποίησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- τον κ. Λαφαζάνη, την κα Κωνσταντοπούλου εάν και εφ’  όσον συλλαμβάνονται για παράδειγμα σε επεισόδια για πλειστηριασμούς.. πώς θα το αντιμετωπίσετε;…
Η χθεσινή τροπολογία του κ. Κοντονή δεν φέρνει τίποτε περισσότερο στο νομικό σύστημα, εκτός από την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως συμβαίνει και στους πλειστηριασμούς που γίνονται στα ειρηνοδικεία. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι καινούργιο. Και νομίζω ότι αυτό εξηγήθηκε πλήρως από τον αρμόδιο υπουργό στη χθεσινή συζήτηση και οι νομικοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε στην τροπολογία του το έκαναν αυτό ακόμα πιο σαφές και ξεκάθαρο. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω να πούμε για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω απ’ αυτή τη θέση μας, που συνδέεται ευθέως με την προστασία των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων.
– Που σημαίνει ότι θα νομοθετήσετε οριζόντια;
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη- Κατσέλη προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Υπάρχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια που αφορούν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου…
– Αυτό που σας λέει η αντιπολίτευση, είναι ότι αυτοί που είναι μέσα στο νόμο Σταθάκη και Κατσέλη προστατεύονται. Αυτοί που δεν είναι όμως δεν προστατεύονται..
Αυτοί που δεν είναι στο νόμο Σταθάκη- Κατσέλη πρέπει να κάνουν αίτηση ώστε να εισαχθούν στο νόμο Σταθάκη – Κατσέλη Και είναι τέτοια τα κριτήρια του συγκεκριμένου νόμου που η πρώτη κατοικία προστατεύεται και αυτό αφορά στην πλειοψηφία των δανειοληπτών. Προστατεύεται η λαϊκή κατοικία…
–  Και θα ήθελα να μου πείτε και την προσωπική σας άποψη για τον κ. Στουρνάρα. Τον θεωρείτε έναν αποτυχημένο υπουργό; Γιατί χθες άκουσα και τον κ Πολάκη να το λέει, αλλά και μια διαρροή από την κυβέρνηση να το υποστηρίζει.
Αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οπότε έχει έναν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα.. Το ότι ήταν υπουργός Οικονομικών σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση που έφερε συγκεκριμένα οδυνηρά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, είναι κάτι γνωστό και το έχουμε πει πολλάκις. Δεν ειπώθηκε χθες κάτι καινούργιο. Έχουμε κάνει την κριτική μας στον κ. Στουρνάρα, από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών.
–  Τον θεωρείτε αποτυχημένο υπουργό;
Σας παραπέμπω σε όλες μας τις ανακοινώσεις όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Είναι πάρα πολλές και όλες είχαν μια συγκεκριμένη κριτική η οποία, επαναλαμβάνω, στο πρόσωπό του ως υπουργό Οικονομικών, μόνο κολακευτική δεν ήταν.
–  Και πάμε να δούμε την ουσία. Ο κ. Στουρνάρας, ως κεντρικός τραπεζίτης, οφείλει να λέει και να συνιστά ορισμένα πράγματα. Λέει, λοιπόν, ότι για να είναι πιο ασφαλής η ελληνική οικονομία είναι καλό να έχει μια προληπτική γραμμή στήριξης, όταν βγει από το μνημόνιο, διότι -καταλαβαίνω ότι το επιχείρημα είναι και μας το είπε πριν ο κ. Γεωργιάδης, ότι αν τα επιτόκια δανεισμού τώρα είναι χαμηλά, μπορεί να συμβεί κάποιο γεγονός και τα επιτόκια δανεισμού να αυξηθούν και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε. Γιατί είσαστε τόσο πολύ αντίθετοι σε αυτήν την παρότρυνση;
Είμαστε αντίθετοι γιατί όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό, δηλαδή, το οποίο δεν μπορούσε ούτε καν να ονειρευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Και όλοι, παρόλο που καταλαβαίνω ότι πολλοί αισθάνονται άβολα με την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους και από όλο τη διεθνή Τύπο, θα πρέπει να την συνηθίσουν και θα πρέπει να κρατούν τα μαθήματα που έχουν να κάνουν στην ελληνική κυβέρνηση για τον εαυτό τους.
–  Όμως, από την απάντησή σας, αν σωστά καταλαβαίνω και θα ήθελα να μου πείτε, τον κ. Στουρνάρα δεν τον αντιμετωπίζετε ως έναν αμερόληπτο κεντρικό τραπεζίτη που κρίνει ότι αυτό πρέπει να πει γιατί αυτό βλέπει ως κίνδυνο, αλλά ως έναν κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος έχει άλλες σκέψεις στο μυαλό του και σας προτείνει την προληπτική γραμμή. Τι από τα δύο συμβαίνει κατά τη γνώμη σας;
Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Στουρνάρας.
–  Μα αν τον θεωρείτε ανεξάρτητο κεντρικό τραπεζίτη, τότε πρέπει να ακούσετε και αυτό που λέει.
Προφανώς, όλα τα ακούμε. Και αυτά που λέει η Ν.Δ., τα ακούμε. Και αυτά που λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, τα ακούμε. Αλλά, καλό θα ήταν, κάποιοι να αντιληφθούν και αυτά που λέει όλος ο διεθνής Τύπος.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα