Ρ.Σβίγκου: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός δεν είναι σύνθημα

“Τον προϋπολογισμό του 2018, τον ονομάζουμε τελευταίο μνημονιακό κι αυτό δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι μία πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται τόσο στα οικονομικά στοιχεία, όσο και στην πραγματικότητα της εξόδου από το μνημόνιο το 2018” δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”.

“Ο προϋπολογισμός του 2018 αποτυπώνει τις προσπάθειες, που γίνανε όλη την προηγούμενη περίοδο στο επίπεδο της οικονομίας, ώστε να μιλούμε σήμερα για αλλαγή σελίδας σε όλους του βασικούς οικονομικούς δείκτες, αλλά είναι και ένας προϋπολογισμός, ο οποίος αποτυπώνει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο κοινωνικό επίπεδο και στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και στην προσπάθεια ανασύνταξης του κοινωνικού κράτους” επισήμανε.

Σχολιάζοντας την κριτική που ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε στον προϋπολογισμό, από τη βήμα της Βουλής, η κ. Σβίγκου σημείωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία ομιλία, την οποία θα μπορούσε να κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή και σίγουρα δεν είδαμε στην ομιλία του να σκιαγραφείται το σχέδιο της ΝΔ για τη χώρα. Το μόνο που βλέπουμε είναι συνθήματα και καταστροφολογία, που την έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά αυτή τη στιγμή, αν έχει από κάτι ανάγκη η χώρα, είναι από προτάσεις και από ιδέες και κατατεθειμένα σχέδια για το πώς η χώρα θα σχεδιάσει την επόμενη μέρα μετά το τέλος των μνημονίων και σε αυτό περιμένουμε απαντήσεις και από τη ΝΔ”.

“Ο πρωθυπουργός” συνέχισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ “όχι μόνο χθες, αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις του, όπως και όλοι οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σκιαγραφήσει αυτή την επόμενη μέρα, τόσο στο αναπτυξιακό και παραγωγικό της σκέλος, όσο και στο οικονομικό και στις προτεραιότητες, που πρέπει να δοθούν την επόμενη περίοδο και στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην υγεία, και στην παιδεία και στον δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος”.

Τόνισε δε ότι ο “κ. Μητσοτάκης ξεχνάει τους φόρους, τους οποίους είχε επιβάλει η δική του κυβέρνηση, από το 2012 μέχρι το 2015, όπως επίσης ξεχνάει και το τι έκανε, όσον αφορά τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, από τις επιπτώσεις των οποίων τώρα προσπαθεί η χώρα να ξεφύγει, γιατί την προηγούμενη περίοδο είχε χάσει το 25% του πλούτου της, αλλά και την ανεργία, που έφτασε στο 27% μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές”.

“Είναι τουλάχιστον προκλητικό να κουνούν το δάχτυλο επιδεικτικά αυτοί, οι οποίοι έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και έβαλαν τη χώρα σε έναν καταστροφικό κύκλο ύφεσης, από τον οποίο τώρα βγαίνει”, υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

Σε ο,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές, που η αξιωματική αντιπολίτευση εντάσσει σε προεκλογικό τοπίο, η κ. Σβίγκου παρατήρησε πως “επειδή οι ίδιοι δεν έχουν καμία αντίληψη κοινωνικής πολιτικής ως συστατικό στοιχείο του πολιτικού τους σχεδίου, γι’ αυτό όλες τις κοινωνικές παροχές τις αντιλαμβάνονται ως παροχές προεκλογικού περιεχομένου”.

“Έχουμε δηλώσει πως ό,τι περιθώριο υπάρχει και ό,τι παραπάνω μπορεί να δοθεί στα κοινωνικά στρώματα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, θα δίνεται. Αυτό έγινε με τους νέους ανέργους, τις προηγούμενες μέρες με το κοινωνικό μέρισμα, αυτό θα γίνει και την επόμενη περίοδο” εξήγησε.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η ΝΔ περί μη καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018 είπε: “Όταν όλη την προηγούμενη περίοδο έλεγαν ότι η χώρα θα πέσει στα βράχια, ότι θα εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, ότι θα έλθει νέο μνημόνιο ακριβώς επειδή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το προηγούμενο, τώρα έχουν αντικαταστήσει τη φρασεολογία καταστροφολογίας με άλλη φρασεολογία, που προσπαθεί να υποτιμήσει τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια. Τους συνιστούμε ψυχραιμία , η έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει τον Αύγουστο του 2018. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και πρέπει να ενδιαφέρει τη χώρα και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς δεν θα επανέλθουν εκείνες οι παθογένειες, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στις οδυνηρές επιπτώσεις που είδαν όλοι οι Έλληνες στις ζωές τους”.

Σχετικά, τέλος, με την αντιπαράθεση γύρω από “πόθεν έσχες” των δικαστών παρατήρησε: “Οι πολίτες θέλουν να αντιμετωπίζονται όλοι ίσα απέναντι στον νόμο. Αυτό είναι που θα κάνουμε, αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί με τον νέο νόμο που έρχεται να φέρει η κυβέρνηση και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισονομία”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα