Ρ. Σβίγκου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δικές τους αμαρτίες

«Η ΝΔ θυμάται το ένδοξο «αντιμνημονιακό» της παρελθόν του 2010, το δε ΠΑΣΟΚ είναι σαν μόλις να μπήκε στη Βουλή. Φορτώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αμαρτίες του δικού τους παρελθόντος, δεν ψελλίζουν τίποτα απέναντι στους δανειστές. Δεν ζητάμε «στήριξη», ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα» τόνισε σε συνέντευξή της στην kontranews η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου r-sbigkou-kapoioi-epidiwkoun-torpilismo-tis-sumfwnias.w_l

Ολόκληρη η συνένυτεξη:

Ο πρωθυπουργός  καλεί σε διακομματική συνεννόηση, προκειμένου τα προβλήματα της χώρας να επιλυθούν  αποτελεσματικά. Δεν είναι παράλογο όμως, να ζητάτε στήριξη την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν πολέμαγε με στεντόρεια φωνή τις προηγούμενες κυβερνήσεις;

Καθόλου παράλογο το να αντιστέκεσαι σε πολιτικές καταστροφής,   καθ’ όλα λογικό το να επιζητάς το διάλογο και την κατάθεση των προτάσεων όλων των κομμάτων πάνω σε μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Αυτό που είναι εκτός  κάθε πολιτικής λογικής είναι να επιζητάς προεκλογικά τη συγκυβέρνηση, προσποιούμενος ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, και στη συνέχεια να καταγγέλλεις την κυβέρνηση ακόμα για τις πολιτικές των δικών σου κυβερνήσεων.

Η ΝΔ θυμάται  το ένδοξο «αντιμνημονιακό» της παρελθόν του 2010, το δε ΠΑΣΟΚ είναι σαν μόλις να μπήκε στη Βουλή. Φορτώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αμαρτίες του δικού τους παρελθόντος, δεν ψελλίζουν τίποτα απέναντι στους δανειστές. Δεν ζητάμε «στήριξη», ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα.

 Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ταυτιστεί τελικά κ. Σβίγκου με περικοπές σε συντάξεις και νέους φόρους; Για τις οποίες  ο ΣΥΡΙΖΑ  έβγαινε στους δρόμους…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ταυτιστεί με την υλοποίηση μιας πολιτικής υπέρ των φτωχών και ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και με βαθιές, ριζοσπαστικές αλλαγές σε επίπεδο κράτους, δημόσιας διοίκησης και θεσμών. Να ταυτιστεί με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν στον τόπο τους, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μια ανασυγκρότηση με οικολογικό και κοινωνικά δίκαιο πρόσημο.

Ο λαός γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε είναι προϊόν εκβιασμού. Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης. Εμείς όμως είμαστε εδώ, παλεύουμε καθημερινά, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα αποτελέσματα μιας μάχης. Ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία, για τα συμφέροντα των πολλών, δεν κρίνεται ποτέ τελεσίδικα. Είναι διαρκής. Και σε αυτό τον αγώνα οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι 153 βουλευτές για τα δύσκολα που έρχονται φτάνουν;

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής ώστε να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση και για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων. Πέρα, όμως, από τις δυσκολίες των προαπαιτούμενων, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και υλοποίησης ριζοσπαστικών τομών.

Στον τομέα της παιδείας που πριν λίγες μέρες εξαγγέλθηκε ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμισή της, στον τομέα της υγείας με τη συγκρότηση δομών πρωτοβάθμιας υγείας, στην υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επέκταση των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση,  στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εκπόνηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.  Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τη σημαντική νομοθετική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την υλοποίηση της δέσμευσής μας για την ανάπλαση της Δραπετσώνας. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα της προσπάθειας δεν θα αργήσουν να φανούν.

Πρέπει κατά τη γνώμη σας να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία; Και αν ναι, πως;

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και συμπαγής και πολιτικά σταθερή. Το πρώτο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών στο κοινοβούλιο.  Είναι άσκοπο αυτή τη στιγμή να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καμία λογική και σοβαρότητα. Άλλωστε, οι τεχνητές συγκολλήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποτέ δεν χρησίμευσαν στην πολιτική σταθερότητα ή στο κοινό καλό, κι όποτε έγιναν, έγιναν μόνο για την πολιτική επιβίωση ορισμένων προσώπων ή κομμάτων. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και γι’ αυτές οφείλουμε να παλεύουμε, υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως προτείνουν κάποιοι ή οικουμενική όπως λέει ο κ. Λεβέντης, γιατί την αποκλείετε;

Ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση. Είναι πολύ νωπές ακόμα  οι μνήμες μας από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν νομίζω ότι ο λαός θέλει να τους ξαναδεί να κυβερνούν σύντομα. Το PSI, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η φτωχοποίηση του λαού, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία μιας διακυβέρνησης σαράντα και πλέον χρόνων δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. Άλλωστε, μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μάλλον κοινωνικής καταστροφής, αν αναλογιστούμε όχι μόνο το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τη σημερινή στάση τους.

 Εκτός από τους ΑΝΕΛ, βλέπετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ  ή το ΠΟΤΑΜΙ;

Σας απάντησα στις προηγούμενες ερωτήσεις. Τα συγκεκριμένα κόμματα, το πρώτο εδώ και αρκετά χρόνια, το δεύτερο από την ίδρυσή του, έχουν εναγκαλιστεί τον νεοφιλελευθερισμό. Θα μπορούσαν εκείνοι να συνεργαστούν με ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που στέκεται απέναντι στην ολιγαρχία και τη διαπλοκή; Που δίνει μάχες ενάντια στα συμφέροντα;  Νεοφιλελευθερισμός και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία;

Το μόνο που θα μπορούσα να πω, είναι ότι οι κωμικοτραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν από τους ανθυποψηφίους, οι οποίοι διαγκωνίζονται για προσωπικά κίνητρα, κι όχι ως εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων. Πρόκειται όμως για μια κρίση με βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει τα στρατηγικά αδιέξοδα ενός κόμματος που ταυτίστηκε με την υλοποίηση μιας καταστροφικής πολιτικής και φλέρταρε απροκάλυπτα με την ακροδεξιά. Δεν επιχαίρουμε, όμως, για τις εξελίξεις στη ΝΔ, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εσείς που γνωρίζετε πολύ καλά  τα του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με όσους λένε ότι μετατρέπεται σε αρχηγικό κόμμα;

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα των συνιστωσών» τώρα βρήκαμε τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα αρχηγικό». Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι ότι οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν προσώπων και φατρίων, αλλά προϊόν οσμώσεων με την κοινωνία. Από αυτήν αντλούμε τη δύναμή μας, σε αυτή λογοδοτούμε. Ο διάλογος, η εσωκομματική δημοκρατία, οι γόνιμες αντιπαραθέσεις σε ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής αποτελούν το θεμέλιο της λειτουργίας και της ίδιας της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτά τα έχουμε κάνει πράξη, εδώ και καιρό. Οπότε, οι κατηγορίες περί «αρχηγικού κόμματος», όταν μάλιστα προέρχονται από κόμματα «ιδρυτών», «κληρονόμων» ή «βαρόνων», πέρα από ανεδαφικές, αγγίζουν και τα όρια του γελοίου.

Η άποψη ότι το κόμμα είναι πιο κοντά σε ευρωσοσιαλδημοκρατικές θέσεις είναι ψέμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή αριστερά που αυτή τη στιγμή δίνει μάχες σε όλη την Ευρώπη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα, τον ρατσισμό, προσπαθώντας να εκπροσωπήσει τους αδύναμους, τους καταπιεσμένους, όσους επλήγησαν από τις αντικοινωνικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών. Η αρχή για μια αλλαγή στην Ευρώπη έγινε στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όπως βλέπετε, η προσπάθεια συνεχίζεται, στην Πορτογαλία. Θα μπορούσα να αντιστρέψω την ερώτηση και να σας πω: το ζήτημα δεν είναι να προσεγγίσει ένα αριστερό κόμμα τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά η σοσιαλδημοκρατία να θυμηθεί την εποχή εκείνη όπου θεμελίωνε το Κράτος Πρόνοιας. Μόνο έτσι, με πλατιές, πρώτα  κοινωνικές και μετά πολιτικές συμμαχίες, θα αλλάξει η Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα